Foto: TT

Tiotusentals i protest mot Polens regering

Uppdaterad
Publicerad

Polens konservativa regering genomför sin politik i rekordfart, något som orsakat omfattande folkliga protester. I dag fortsatte de.

Tiotusentals människor deltog i dag i protesterna mot den nya polska regeringens försök att ändra landets författningsdomstol. Enligt kritikerna med syftet att göra den oförmögen att granska och invända mot regeringens förslag.

Expresidenter

Inte mindre än två tidigare presidenter, vänsterpolitikern Aleksander Kwasniewski och mittenpolitikern Bronislaw Komorowski, deltog i manifestationerna.

Polens nya medielagar

I huvudstaden Warszawa och flera andra städer pågick demonstrationerna, många människor bar på blågula EU-flaggor tillsammans med de rödvita polska.

Lördagens marsch skedde på årsdagen av parlamentsvalet 1989 då Polens befolkning sade ifrån mot det styrande kommunistpartiet. Den är senast i en rad  manifestationer mot det styrande partiet Lag och rättvisa. Partiet fick egen majoritet i höstens parlamentsval och har sedan dess bland annat infört skärpt polisövervakning och tagit kontrollen över statsägda medier.

Folkopinion och EU

Regeringens politik har inneburit startskotten för proteströrelsen KOD, Kommitén för demokratins försvar, och EU-kommissionen granskar just nu om Polens regering bryter mot EU:s grundregler om demokrati.

Även Lag och rättvisa höll möte i Warszawa i dag, under ledning av Jaroslaw Kaczynski. De hävdar att den förda politken ökar polackernas välstånd och hävdar Polens suveränitet gentemot EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polens nya medielagar

Mer i ämnet