Titti blev drogfri tack vare sin ADHD-diagnos

Uppdaterad
Publicerad

Titti Rejby, 56, har drogat, begått brott och åkt in och ut på olika anstalter. Det var först när hon sent i livet fick sin ADHD-diagnos som det vände.

Titti Rejby beskriver sig själv som väldigt tafatt och blyg i ungdomen. Hon erbjöds amfetamin som sextonåring och plötsligt var all blyghet borta.

– På fem sekunder kände jag mig störst vackrast och bäst, vem vill inte det frågar hon sig retoriskt.

Trillade dit igen

Drogberoendet tog över alltmer. Jakten på pengar till amfetamin pågick dygnet runt. Hon kom att hamna bakom lås och bom fem gånger. Men första gången hon släpptes från fängelset var hon helt övertygad om att hon skulle lägga av med drogerna och brottsligheten.

– Drömmen försvann så fort jag klev ut genom fängelsedörrarna. Istället tog jag amfetamin direkt, säger hon.

Sökte hjälp

Senast hon satt inne drabbades hon av bröstcancer. Luften gick ur henne totalt och hon kände att tog inte cancern livet av henne skulle knarket göra det.

Hon förstod att om hon muckade med en ADHD-diagnos skulle hon få hjälp mot knarket på utsidan. Hon säger att det var beräknande men att hon var desperat. Tabletterna innehåller amfetamin och krasst hoppades hon att de skulle dämpa det värsta suget efter tyngre droger när hon väl var ute igen.

Jagade inte knark direkt

– Det var första gången som jag klev ut och inte jagade tjack med detsamma. Men man kan inte bara få en tablett och lägga av med droger direkt. Man måste ha viljan också och det hade jag, säger Titti Rejby.

Unikt samarbete

Hon råkar vara skriven i Stockholm och kom därför med i ett projekt som bara finns där. Kriminalvården och Beroendecentrum Stockholm samarbetar. Det betyder att landstingspersonal åker in på fängelserna och gör ADHD-utredningar där och startar behandlingen redan när hen fortfarande sitter inne.

Missbrukare opålitliga

Titti Rejby menar att det är på fängelserna de med missbruksproblem kan bli hjälpta. Där passar man mötestider och är drogfri.

– Är man narkoman och suttit i fängelse då går man direkt ut och knarkar, säger hon.

Ljus framtid

I dag önskar hon att hon fått ADHD-diagnosen i ungdomen. Livet kunde ha blivit annorlunda om hon förstått varför hennes impulsivitet lett henne fel.

Nu är hon drogfri. Ett jobb med lönebidrag och en egen försökslägenhet väntar runt hörnet. Tankar om återfall finns men än starkare är viljan att våga leva ett normalt liv utan droger.

FAKTA/ADHD

ADHD, Attention-Deficit Hyperactivity Disorder innebär att man har svårt med koncentration och uppmärksamhet.

  • Forskning visar att ADHD är en riskfaktor för att utveckla kriminalitet och missbruk.
  • Varje år döms cirka 10 000 personer till fängelse.
  • Daligen sitter cirka 4300 personer i fängelse. 
  • Kriminalvården uppskattar att 1800 av dem har ADHD.
  • I april i år medicerades 240 av de intagna.
  • Stockholms landsting gör utredningar direkt på fängelserna och startar behandling redan på fängelset.
  • Region Väst kan komma att införa något liknande.

Källa: Kriminalvården och Beroende Centrum Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.