Kyltornet sprängs vid Atomanläggningen Yongbyon 2008 Foto: Scanpix

Tjugoårigt spel med kärnvapen som insats

Uppdaterad
Publicerad

Ett intrigspel på hög nivå som pågått i minst 20 år – så kan man beskriva försöken att få Nordkorea att avstå från kärnvapen. Hela tiden upprepas samma: Nordkorea hotar för att kunna pressa fram förmåner.

År 1993 hotade Nordkorea att lämna avtalet om icke-spridning av kärnvapen (NPT). I förhandlingar 1994 kom man överens om att Nordkorea skulle avstå från sina kärnvapenplaner. Man stannade kvar inom NPT.

I gengäld skulle Nordkorea få två lättvattenreaktorer för sin elförsörjning, atomanläggningen Yongbyon skulle stängas, relationerna till USA förbättras.

Nordkorea-krisen

Men militära intermezzon och ett nordkoreanskt missilprov som ansågs hota Japan gjorde att planerna inte förverkligades. Bland annat finansieringsproblem försvårade projektet. Till exempel försvårade republikanerna i kongressen ett samarbete med Nordkorea.

Lämnade på nytt

År 2003 lämnade Nordkorea på nytt NPT. Då hade George Bush tillträtt och bland annat utpekat Nordkorea som en av ”ondskans axelmakter”.

År 2003 återtog Nordkorea också verksamheten i atomanläggningen Yongbyon men tycktes ändå villigt att fortsätta förhandlingarna med USA och fyra grannländer (Japan, Kina, Ryssland och Sydkorea).

År 2005 erkände Nordkorea att man tillverkat kärnvapen. Troligen var det led i ett förhandlingsspel för att få livsmedel och energi.

I förhandlingar erbjöds Nordkorea energibistånd.

År 2006 utförde Nordkorea ett prov med en långdistansrobot (som alltså skulle kunna nå USA). FN:s säkerhetsråd beslutade om ekonomiska straffåtgärder (sanktioner).

Ilska

Nordkorea reagerade med ilska och utförde 2006 ett underjordiskt kärnvapenprov. De enhälliga FN-sanktionerna skärptes ytterligare.

Men Nordkorea återgick till samtalen och lovade 2007 att stänga Yongbyon-anläggningen. I utbyte skulle man få man 500.000 ton olja om året gratis.

Korea verkade verkligen börja montera ner Yongbyong – kyltornet sprängdes till exempel. Men en rad misshälligheter gjorde att Nordkorea hotade att hoppa av igen.

George W. Bush blidkade 2008 Nordkorea ytterligare då landet ströks från listan över länder som stödde terrorism.

Nordkoreas hållning till USA skärptes när Barack Obama tillträdde. Han skulle helt enkelt testas. Det skedde med ett prov med en långdistansrobot i april 2009.

Svarade med kärnvapenprov

FN beslutade om mer sanktioner. Nordkorea svarade med ett kärnvapenprov i maj 2009. När Koreakriget var slut 1953 ingicks ett vapenstilleståndsavtal, Nordkorea meddelade nu att det inte gällde längre.

Då hade Sydkorea fått en ny ung oerfarenhet ledare, Kim Jong Un.

I november 2010 hävdade en amerikansk expert att Nordkorea byggt en stor anläggning för anrikning av uran, som kan användas i kärnvapen liksom plutonium. Underrättelsekällor i Sydkorea talade om tre-fyra anläggningar.

I februari 2012 gick ändå Nordkorea med på att stoppa urananrikningen och avstå från provsprängningar och robottester – i utbyte mot 240.000 ton livsmedel.

Bara kort tid senare utförde man dock en provskjutning med en långdistansrobot. Hundra inbjudna journalister från hela världen var med – och uppskjutningen blev ett fiasko.

Inga matleveranser

FN:s säkerhetsråd fördömde uppskjutningen enhälligt. Nordkoreas stöttepelare Kina röstade också för ett fördömande.

Nordkorea hävdade att uppskjutningen var civil och dessutom till ära av den förre ledaren Kim Jong Ils hundraårsdag. USA avstod från matleveranserna, vilket Nordkorea kallade en fientlig handling.

Nordkorea svarade också med att säga att man inte var bundet av tidigare löften.

I maj 2012 visade amerikanska satelliter att Nordkorea återupptagit arbeten i Yongbyon.

I december 2012 genomförde Nordkorea en lyckad provskjutning av en långdistansrobot vilket ledde till ytterligare skärpta FN-sanktioner.

Nordkorea svarade med ett tredje kärnvapenprov i februari 2013. FN:s säkerhetsråd svarade på nytt med nya straffåtgärder.

Sen följde Nordkoreas senaste serie av hot på våren 2013: En atomvapenattack mot USA, beskjutningar av Sydkorea, krigstillstånd med Sydkorea. Och man meddelade på nytt att Yongbyon skulle startas.

USA och Sydkorea genomförde under denna sista period stora militärövningar vilket ytterligare retade – eller skrämde – Nordkorea. Bland annat deltog USA:s B2-bombare som är osynlig för radar och som kan bestyckas med kärnvapen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet