Foto: TT

Torrt gräs kan brinna som krut

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets gräs, löv, kvistar och annat bråte ska eldas upp

Men ta er i akt!

Gräs kan vara lurigt. Svänger det lite i luftfuktighet kan det vara som krut. Ligger luftfuktigheten under 30% räcker det med en gnista för att antända torrt gräs.

Dödsfall

Det är brandingenjör Leif Sandahl på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som höjer ett varningens finger för dessa oberäkneliga gräsbränder. Under de senaste 15-20 åren har ett dödsfall i snitt skett årligen.

-Ofta är det äldre män som överskattar sin förmåga. Vid torrt väder med låg fuktighet kan gräs plötsligt tända till som krut. Kommer det då en vind så blir man helt chanslös. Då brukar de här stackars männen som heroiskt ska försöka släcka branden brännskadas. För några blir det än värre, säger Sandahl.

Gräsbränder kan utvecklas värre än skogsbränder eftersom det går så fort. En byggnad i närheten kan lätt bli lågornas rov. Strålningsvärmen från en öppen eld kan vara mycket större än man tror och sätta ett hus i brand.

-Varje år försvinner ett antal byggnader på grund av gräsbränder.

April och maj är de stora gräsbrandsmånaderna. Inte så konstigt eftersom fjolårsgräset då fortfarande är grått och torrt. Till sommaren grönskar det och brinner inte alls lika bra.

Fakta: Tänk på detta

 * 1) Samla ihop det som ska brinna i högar. Hellre flera lägre än en enda stor hög.

 * 2) Ha släckvatten i beredskap, en trädgårdsslang eller en hink.

 * 3) Elda inte när det blåser mycket, tänk också på vindriktningen.

 * 4) Elda inte för nära byggnader.

 * 5) Var inte ensam.

Källa: Brandingenjör Leif Sandahl, MSB och brandingenjör Lars Brodin, Brandskyddsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.