Årets vinnare av priset Formex ”Formidable” Emma Fällman och designexperten Li Pamp pratar trender. Foto: SVT

Trendigt att inte följa trender

Uppdaterad
Publicerad

Inför den stora designmässan Formex som inleds i dag är hållbarhet den hetaste trenden menar designexperten Li Pamp.

En av de hetaste är Emma Fällman som får det prestigefyllda designpriset ”Formidable”.

– Det har verkligen gått fort för mig, säger hon. Jag kan inte göra annat än att suga åt mig äran och vara jätteglad, säger Fällaman som gick ut sin grafiska designutbildning på Berghs för bara tre år sedan.

Tidlöst och klassiskt

För SVT:s Gomorron Sverige visar Emma Fällman upp de sidensjalar med djurmotiv som gav henne priset, med ett tema som blivit en röd tråd mellan nästan alla hennes designer – djur.

– Jag fastnade väldigt mycket för tanken om djur som man har som tar fram ens styrkor, berättar hon.

Sidensjalarna har Emma tänkt ska vara tidlösa och klassiska, en trend som designexperten Li Pamp menar är på uppgång.

– För 15 – 20 år sen så fanns mycket tydligare trender, säger hon. Nu finns fortfarande trender men de är många och de är parallella.

Hållbarhet trendar

Formexmässan har i år temat ”Nordic kicks”, ett tema som Li Pamp menar är väldigt spretigt.

– Men jag tror nog att det är en trend i sig, att saker får vara spretiga, berättar hon.

Nu menar hon att mycket fokus, precis som Emma Fällmans sjalar, har utgångspunkt i hållbarhet. Att saker ska kunna leva länge både stilmässigt och i kvalitét.

– Man satsar på hållbara material, som textil och trä, som kan överleva längre, förklarar modeexpert Li Pamp. Det är ju något som jag som har jobbat med antikviteter sympatiserar med.

Framdisvisioner

I framtiden tror Li Pamp att vi snarare än trender kommer att tala om stil, som är mer personligt och att det kommer bli trendigt att just inte följa modeoraklens trendspaningar och vara speciell i sin alldeles egna stil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.