Tropiska dygn

Uppdaterad
Publicerad

SMHI:s varning för höga temperaturer kvarstår. Norrbotten har flera dygn med temperaturer nära och över 30 grader att vänta.

Värmen ligger kvar över norra Sverige flera dygn till. Här är SMHI:s väderkartor för de närmaste dagarna som visar på fortsatt sol och värme. Det handlar faktiskt temperaturmässigt om tropiska dygn vi har framför oss.

Vad är tropiska dygn

Tropiska nätter inträffar mestadels över hav, vid kusten eller vid de stora sjöarna. Förklaringen till detta är att under perioder med soligt och varmt väder dagtid lagras värme i vattnet, som avges under natten och håller uppe nattemperaturerna.

När temperaturen inte understiger 20°C under hela natten kallas det för tropisk natt. Detta fenomen förekommer vanligast när fuktig luft strömmar upp från sydost under senare delen av sommaren. Då är vattnet i hav och sjöar som varmast och den högre luftfuktigheten dämpar utstrålning av värme. I inlandet förekommer därför ytterst sällan tropiska nätter.

Även innerstäder där gator och huskroppar magasinerar värme ger goda förutsättningar för tropiska nätter.

Tropiska nätter förekommer ofta i samband med värmeböljor. SMHI definierar värmebölja som ”en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur överstiger 25°C minst fem dagar i sträck”. Värmeböljor har negativa effekter på hälsan och i kombination med tropiska nätter kan effekterna bli allvarligare.

Källa: SMHI

Mer om tropiska dygn hittar du på SMHI:s hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.