I Tunisien har flera demonstrationer hållits mot landets islamistiska regering. Foto: Scanpix

Tunisiens regering beredd avgå

Uppdaterad
Publicerad

Den islamistledda regeringen inleder förhandlingar med oppositionen.

Tunisiens islamistledda regering är beredd att avgå. På lördagen gav islamisterna efter för trycket, och förhandlingar – med sekulära partier – om en övergångsministär väntas börja under veckan som kommer. Den regering som bildas ska förbereda val till parlamentet.

I landet där den arabiska protestvågen började kring nyåret 2011, och snabbt ledde till diktatorn Zine al-Abidine Ben Alis fall, har övergången till demokrati hotats av inre motsättningar. Religionens roll i samhället är en stor stötesten; Tunisien är ett av de mest sekulariserade länderna i regionen.

Den fackliga landsorganisationen UGTT har haft en medlarroll mellan lägren. UGTT har nu lyckats förmå islamistpartet Ennahda (al-Nahda) att acceptera en förhandlingsperiod på tre veckor, varefter dagens ministrar ersätts av en övergångsregering.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.