Två anhållna för id-kortsförfalskning

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gripit två män i 30-årsåldern vid ett tillslag i södra Stockholm, misstänkta för att ha gjort falska legitimationer. Tillslaget skedde i måndags och båda anhölls under tisdagen, misstänkta för grov urkundsförfalskning.

– Vi har beslagtagit en större mängd utrustning och underlag för att tillverka stora mängder falska legitimationer, säger Niclas Larsen, insatsledare vid utrednings- och bedrägerisektionen i Stockholm, till SVT Nyheter.

Polisens bedrägeriutredare har haft enorma problem med id-kapningar och falska legitimationer och polisen har haft spaningar en längre tid på de båda männen.

– Id-handlingarna är extremt välgjorda och vi tror att tror att ärendet har nationella kopplingar, säger Niclas Larsen.

Från halvårsskiftet 2013 och ett år framåt drabbades drygt 56.000 personer av id-intrång med efterföljande bedrägeri och Postnord har fått kritik av polisen för brister i kontrollen när nya id-handlingar lämnas ut.

Polisen har tidigare också kritiserat svenska id-handlingar för att de är så lätta att förfalska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.