En beväpnad man patrullerar framför flygplatsen i staden Simferopol. Foto: TT

Ukraina åter i kontroll över flygplatserna

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska myndigheter har nu kontroll över flygplatserna, rapporterar AFP och hänvisar till ukrainska säkerhetskällor.

Tungt beväpnade militärer tog på fredagen kontroll över två flygplatser på Krimhalvön i Ukraina – en militärflygplats i kuststaden Sevastopol och flygplatsen i regionalhuvudstaden Simferopol. Men nu ska alltså Ukraina återtagit kontrollen.

En del av de beväpnade männen som ockuperade flygplatsen i Simferopol har åkt därifrån, rapporterar The Guardian.

Krimkonflikten

Samtidigt pågår nu ryska militäraktiviteter över och nära Krim. Drygt 10 militärhelikoptrar flyger över ön, och enligt ukrainska gränsvakter blockerar runt 30 ryska marinsoldater en gränsövergång nära Sevastopol. Rysslands försvarsminister har inte kommenterat marinsoldaternas närvaro, rapporterar AP.

Sevastopol är bas både för Ukrainas flotta och för Rysslands svartahavsflotta. Kievs nya styre har tidigare gjort klart att minsta rörelse från flottan utanför basens område kommer att betraktas som en aggression, vilket enligt Ukrainas styrande nu alltså ska ha hänt.

Misstänker ryska militärer för ockupationerna

Det är oklart vad Rysslands syfte är med militära aktionerna vid ön, men klart är att det påverkar spänningen och oron i det redan splittrade Ukraina. Den nya interimsregeringen i Ukraina är övertygade om att ryska militärer även ligger bakom ockupationerna av flygplatserna, något som Ryssland dementerar.

Det är fortfarande många frågetecken kring vilka de beväpnade militärerna som ockuperade flygplatserna är och vem de representerar. De bar gröna uniformer utan beteckningar och en del hade täckt för sina ansikten.

Ett dussintal av dem, beväpnade med automatkarbiner, patrullerade utanför flygplatsen i Simferopol, men det ska inte ha stoppat flygtrafiken i den regionala huvudstaden. Militärerna ska inte heller ha stoppat resenärer från att gå in eller ut ur flygplatsen, men de vägrade att svara på frågor från journalister.

En av dem som kallar sig för ”Vladimir” beskrev militärgruppen på plats som en brigad som vill försvara Krim från ”radikaler och fascister” från andra delar av Ukraina, rapporterar AP.

Kan införa undantagstillstånd

Krim är den enda regionen i Ukraina med en etnisk rysk majoritet. Den är också den sista stora bastionen för oppositionen mot landets nya ledarskap sedan den pro-ryske presidenten Viktor Janukovytj störtades i helgen.

Enligt Andrij Parubij, chef för Ukrainas Nationella försvars- och säkerhetsråd, kan undantagstillstånd komma att införas på ön.

– Det är ett möjligt scenario, svarade han på en fråga från Interfax reporter.

Men han säger också att det sannolikt inte är den bästa lösningen på situationen.

– Det är därför vi prövar andra, mer effektiva sätt att stabilisera situationen på Krim, tillade han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet