Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk tillsammans med USa:s vicepresident Joe Biden. Foto: TT

Ukrainas får ny regeringsbas

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina får en ny regeringskoalition bestående av fem partier. Premiärminister Arsenij Jatsenjuk gav beskedet på årsdagen av inledningen på Majdan-protesterna i Kiev.

I regeringskoalitionen ingår bland andra Jatsenjuks parti Folkfronten, president Petro Porosjenkos parti och den tidigare premiärministern Julia Tymosjenkos parti Fäderneslandet. Koalitionen är stark nog att kunna rösta igenom ändringar i författningen.

Ett år sen starten

Ett år har gått sedan protesterna på Självständighetstorget i Kiev i Ukraina startade, demonstrationer som ledde till att den Moskvastödda presidenten Viktor Janukovytj störtades.

Krimkonflikten

På årsdagen besöker USA:s vicepresident Joe Biden Kiev för överläggningar med bland andra Porosjenko och Jatsenjuk.

Den ukrainska regeringen hoppas att Biden kommer att erbjuda utökat stöd till landet, i ljuset av de svåra sammandrabbningar som pågår med proryska separatister i öst.

Jatsenjuk anklagade Ryssland för eldgivning över gränsen mot Ukraina, ytterligare en upptrappning av det spända förhållandet mellan länderna inför Jatsenjuks besök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet