Foto: TT

Ukrainas president vill återinföra anti-terrorinsats

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turchynov vill återinföra den anti-terroristoperationen mot proryska separatister i östra Ukraina, skriver Reuters.

Beskedet kommer efter att kroppen av en lokal politiker från presidentens parti, Fosterlandet, hittats. Den lokala politikern, Volodymyr Rybak, hade enligt president Turchynov torterats. Flera torterade kroppar ska ha hittats på tisdagen nära staden Slovjansk, som är i händerna på proryska separatister.

– Dessa brott begås med Ryska federationens fulla stöd och överseende. Jag uppmanar säkerhetstjänsterna att återuppta och genomföra effektiva anti-terroriståtgärder, med målet att skydda ukrainska medborgare som bor i östra Ukraina från terrorister, säger Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turchynov.

Krimkonflikten

Spaningsplan besköts

Tidigare på dagen kom också uppgifter om att proryska separatister har beskjutit och träffat ett ukrainskt spaningsflygplan över staden Slovjansk, enligt försvarsdepartementet. Flygplanet genomförde ett spaningsuppdrag när det besköts med lätta vapen, och kunde därefter genomföra en säker nödlandning. Ingen i besättningen ska ha skadats.

Ryska separatister sades samtidigt ha kommit överens med regeringen om att utrymma delar av en regional regeringsbyggnad i Donetsk som ockuperas.

Händelserna inträffade i samband med USA:s vicepresident Joe Bidens besök i landet. USA bekräftade ett nytt stödpaket till Ukraina på motsvarande 330 miljoner kronor, som delvis är öronmärkt för ekonomiska och politiska reformer. Samtidigt erbjöd Biden ett militärt stödpaket till Ukraina på nära 53 miljoner kronor.

Sanktionshot

Bidens tal när han mötte den politiska ledningen i Kiev handlade dock mest om Ryssland. Det var hårda ord om isolering och utökade sanktioner.

– Fler provokationer från Ryssland kommer att leda till ökade kostnader och ytterligare isolering av Moskva, hotade Biden.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev svarade på en del av hoten med att Ryssland är redo för ytterligare sanktioner från väst.

– Jag är säker på att vi kommer att kunna minimera konsekvenserna, sade han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet