Trump, Putin och Nikki Haley. Foto: TT

USA fördömer Ryssland i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

USA fördömer tydligt och klart de ryska krigshandlingarna i östra Ukraina. USA:s nya FN-ambassadör kräver dessutom att Ryssland omedelbart upphör med sin ockupation av Krim.

Spekulationerna har varit många om hur den nye presidenten i USA ställer sig till Ryssland efter Donald Trumps många positiva uttalanden om den ryske presidenten. Men nu har besked kommit.

Trumps nyutnämnda FN-ambassadör, Nikki Haley, sa i sitt första officiella framträdande i säkerhetsrådet i natt att de amerikanska sanktionerna mot Moskva kommer att kvarstå ”tills Ryssland återlämnar kontrollen över halvön till Ukraina”.

Trump och Ryssland

Haley sa att det var ”olyckligt” att hon i sitt första framträdande i säkerhetsrådet, ”måste fördöma Rysslands aggressiva handlingar”. Hon betonade att USA vill ha bättre relationer med Ryssland men den ödesdigra situationen i östra Ukraina kräver ett klart och starkt fördömande.

”Krim är en del av Ukraina. Våra Krim-relaterade sanktioner kommer att bibehållas tills Ryssland ger tillbaka kontrollen till Ukraina.” Det var Nikki Haleys tydliga uttalande igår.

EU väntat i spänning

Många västledare inom EU har väntat i spänning på den nya amerikanska regeringens ståndpunkt i Krim-frågan. Donald Trump har hittills inte klargjort om USA vill lyfta sanktionerna i sina försök att skapa goda relationer med den ryske presidenten. Sanktionerna infördes av väst och USA 2014 på grund av ockupationen av den ukrainska halvön.

De senaste dagarnas uppblossande strider i östra Ukraina har även ökat den politiska nervositeten. Den ukrainske presidenten Porosjenko planerar en folkomröstning om Natomedlemskap, enligt en intervju i tyska Funke Mediengruppe.

Retar upp Ryssland

– Jag tolkar det som ett populistiskt utspel, säger Jakob Hedenskog, Ukrainaexpert på FOI, totalförsvarets forskningsinstitut, i en kommentar till SVT Nyheter. En folkomröstning om Nato skulle reta upp Ryssland och riskera att trappa upp våldet i östra Ukraina ytterligare. Natoländerna kommer därför att försöka övertala president Porosjenko att blåta bli,  säger han.

Båda sidor anklagar varandra för eskaleringen av striderna, där ett 20-tal personer har dödats de senaste dagarna.

Ukraina provocerar

Den ryske presidenten Vladimir Putin beskyller Ukraina för att försöka provocera fram en reaktion av USA.

”Mot bakgrund av tydliga misslyckanden ekonomiskt och socialt har oppositionen (i Ukraina) vaknat. Då behöver den tystas och allmänheten mobiliseras för att stötta den nuvarande regeringen”, sa Putin i samband med en presskonferens i Ungern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet