Irans utrikesminister Javad Zarif bredvid USA:s dito John Kerry.

USA och Iran i samtal om IS

Uppdaterad
Publicerad

För första gången bjuds Iran in till Syriensamtal och försvarshögkvarteret Pentagon håller öppet för ökat amerikanskt stöd på marken. USA räknar tydligt med att intensifiera insatserna mot extremisterna i Islamiska staten (IS).

Iran kommer att delta i samtal som syftar till att få ett slut på kriget i Syrien. USA räknar tydligt med att intensifiera kampen mot extremisterna i Islamiska staten (IS) och utesluter inte militära insatser på marken.

Det var det amerikanska utrikesdepartementet som meddelade att Iran bjudits in till de nya överläggningar om inbördeskriget i Syrien som ska hållas i Wien senare i veckan.

– Det är helt och hållet upp till iranierna om de vill komma. Det är viktigt för oss att nyckelpartners deltar i dessa diskussioner. De (Iran) kan bli en nyckelpartner, men är inte det ännu, sade UD-talesmannen John Kirby i samband med att han meddelade att USA vill ha med sin gamla ärkefiende i samtalen, rapporterar BBC.

Ogillar iransk inblandning

På torsdag ska Ryssland, USA, Saudiarabien och Turkiet träffas för samtal i Wien. Enligt en rysk diplomatkälla kan även Iran, Egypten, Irak och Libanon ansluta till samtalen under fredagen om de tackar ja till inbjudan, rapporterar nyhetsbyrån AFP

Den väststödda syriska oppositionen, liksom flera arabländer, har hittills kraftigt motsatt sig inblandning av Iran, bland annat eftersom landet är ett av den syriske presidenten Bashar al-Assads närmast allierade.

Dessutom uppges enligt nyhetsbyrån AFP syftet med Wienmötet bland annat vara att påbörja arbetet att försöka få till stånd ett övergångsstyre i Syrien och förbereda en reträtt för Bashar al-Assad.

”Tvekar inte”

Nu kommer det också allt fler signaler om att USA kommer att intensifiera sina militära insatser mot IS. Dels fortsätter flygattackerna mot IS-mål i Syrien, men USA utesluter inte att använda specialförband i direkta markinsatser, uppger försvarskällor för nyhetsbyrån Reuters.

– Vi kommer inte tveka att stödja kapabla allierade som genomför attacker mot IS, antingen genom flygunderstöd eller genom direkta aktioner på marken, sade USA:s försvarsminister Ashton Carter nyligen i samband med att han frågades ut av kongressledamöter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.