IS operationer finansieras till stor del av oljefält i Syrien och Irak Foto: AP/TT

USA startar massiv bombvåg mot IS oljefält

Uppdaterad
Publicerad

USA inleder nu en stor bombvåg i Syrien mot terroristorganisationen IS oljefält. De ger IS inkomster på 350 miljoner kronor per månad, enligt USA:s finansdepartement.

Det gäller oljefält i östra Syrien och enligt New York Times ska man genomföra tyngre bombattacker än man hittills gjort.

Tidigare attacker mot oljefälten har lett till att de kunnat repareras på ett par dagar. Nu är meningen att man ska förstöra anläggningarna så grundligt att det tar ett halvt till ett helt år att få igång driften igen.

Terroriströrelsen IS

IS inkomster på oljan som säljs svart är enorma och hjälper till att finansiera IS terrorverksamhet.

26 mål

Första attacken enligt den nya taktiken genomfördes den 21 oktober då man utförde bombningar av 26 mål mot ett av de två största oljefälten i Syrien, Omar. USA uppskattar att bara detta oljefält ger inkomster på mellan 15 och 44 miljoner kronor per månad.

Målet är att under de kommande veckorna förstöra åtta större oljefält, två tredjedelar av IS raffinaderikapacitet och andra anläggningar som har med oljeproduktionen att göra.

Detta är ett led i president Barack Obamas strävan att öka tempot i bekämpningen av IS. Den kampanjen innefattar också att hjälpa kurdiska trupper i norra Irak att ta tillbaka staden Sinjar, som är en viktig förbindelseled mellan IS områden i Irak och i Syrien.

Lång förberedelsetid

USA har också sänt ungefär 50 speciella rådgivare till Syrien för att utbilda rebelltrupper. Enligt nyhetsbyrån AP skulle amerikanska rådgivare vara verksamma i samband med attackerna mot Sinjar.

USA ska även utöka attackerna mot vapenfabriker och andra logistiskt viktig knutpunkter för IS. USA har under lång tid studerat IS största oljefält och planlagt offensiven grundligt.

Operationen kallas Flodvåg II och är uppkallad efter Operation Tidvåg som utfördes av de allierade mot det tyskvänliga Rumäniens oljefält under andra världskriget.

Effekt kan dröja

Redan i oktober sade USA:s försvarsminister Ashton Carter i ett senatsförhör att USA skulle intensifiera sina bombningar för att fördärva IS möjligheter att finansiera sin terror.

Bedömare menar dock enligt New York Times att det kan ta tid innan dessa attacker får effekt eftersom man misstänker att IS byggt upp stora fonder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet