Foto: Scanpix

Glädje – och besvikelse efter Obamas seger

Uppdaterad
Publicerad

Det var stor glädje bland Barack Obamas anhängare efter valsegern, men också stor besvikelse bland republikaner. Trots ett tydligt valresultat delar de två partierna USA mitt itu.

Se livesändningen från SVT:s valvaka här

Det blev en oväntat stor valseger för Barack Obama i det amerikanska presidentvalet i natt. Trots relativt svaga opinionssiffror inför valet tog Barack Obama hem segern i alla de osäkra delstaterna utom två.

USA-val 2012

Samtidigt skiljer det bara två procent när det gäller hur stor andel av befolkningen som röstade på de två olika kandidaterna.

Och den återvalde presidenten var också noga med att ta hänsyn till den stora andel amerikaner som röstat på hans republikanske motståndare.

– Jag har tackat Mitt Romney för ett gott utkämpat val. Jag kommer att träffa honom senare i veckan för att se om det finns områden där vi kan arbeta tillsammans.

Han beskriver sin nya mandatperiod som en stor utmaning men är hoppfull inför framtiden och betonade särskilt den generositet som många, både republikaner och demokrater, visade under och efter stormen Sandy och dess förstörelse.

– Vi är en nation som aldrig slutar bry oss, säger Barack Obama.

Romney ber för Obama

Mitt Romney erkände sig besegrad tidigare i morse och skickade med lyckönskningar till den sittande presidenten och hans fyra nya år vid makten.

– Jag ber för att president Obama får en framgångsrik tid vid makten. Det här är en tid med utmaningar för USA och jag ber för att han ska lyckas ta sig an dem för vårt lands skull, säger Mitt Romney.

Till en början såg valutgången ut att bli väldigt jämn. Men Barack Obama vann i delstat efter delstat, även i viktiga nyckelstater där utgången beräknades bli oviss. Ännu är räknandet inte avslutat i Florida, men Obama ser ut att ha grepp om den delstaten också.

North Carolina och Indiana blev de enda nyckelstater där den republikanske kandidaten vann, och när Obamas vinst i Ohio stod klar vid femtiden på morgonen var valutgången klar.

Drygt 50 procent av rösterna

Hittills har den sittande presidenten en ledning med 303 mot 206 elektorsröster. Det är en större seger än de flesta tippat.

När det gäller andelen röster däremot, framstår valet som jämnare. Hittills har Barack Obama fått 50,2procent av rösterna, mot 48.2 för republikanen Mitt Romney.

Och även om demokraterna kan ha vunnit flera nya platser i senaten, så kvarstår majoriteten i representantshuset för republikanerna. Det innebär att Barack Obama får fortsätta leda landet utan en egen majoritet i det viktiga amerikanska underhuset.

Firandet ville inte ta slut

I Barack Obamas hemstad Chicago utbröt stort jubel när beskedet kom.

– Det är en riktig fest här. Och det ser ut som om det är ett riktigt tvärsnitt av dem här som i första hand röstat på Barack Obama. Han har grepp om de svarta väljarna, om kvinnorna och om de spansktalande väljarna. De firar stort här i Chicago, säger Stefan Åsberg på plats på presidentens valvaka.

Mitt Romney valvaka däremot avslutades snabbt. SVT:s utsända Lisa Carlsson var på plats.

– För de stora utmaningar USA står inför är det betydelsefullt att det blev ett tydligt valresultat, och och inte långdragna strider om vem som egentligen vann, säger Lisa Carlsson.

Enligt professor Sören Holmberg är Barack Obamas återhämtning i slutspurten av valrörelsen anmärkningsvärd.

Framför allt med tanke på de opinionssiffor som uppmättes innan valet, och med tanke på arbetslösheten och de ekonomiska problemen som fortfarande drabbar och oroar många amerikaner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet