Clint Eastwood Foto: Scanpix

Clint Eastwoods talade till osynlig Obama

Uppdaterad
Publicerad

Den 82-årige filmstjärnan Clint Eastwood var det republikanska konventets stora överraskningsgäst, men lyckades mest förvirra åhörarna.

Eastwood klev upp på scen strax före Mitt Romney skulle hålla sitt avslutningsanförande – och bjöd bland annat på en improviserad hittepå-dialog med Barack Obama.

Eastwood, känd för sina roller i Dirty Harry och Den onde, den gode och den fule och på senare tid som regissör för bland annat Oscarvinnaren Million Dollar Baby, är en trogen republikan och har bland annat varit borgmästare i sin hemstad Carmel på 80-talet.

USA-val 2012

Eastwoods tal drog visserligen ner stora applåder och skratt i konventhallen, även om vissa i publiken stundom såg något förvirrade ut. Men de politiska kommentatorerna och strategerna var inte lika övertygade.

”Det är olyckligt att han gick ut på scenen. Jag känner verkligen med honom. Kampanjen gjorde ett misstag när de lät honom tala” (Den republikanske strategen Steve Schmidt)

Och medlemmar ur liberal media var än hårdare.

”Clint Eastwood var en katastrof” (Lawrence O’Donnell, MSNBC)

”Det var bisarrt” (Ed Schultz, MSNBC)

Fox News Chris Wallace vägrade att kommentera talet: ”Jag får betalat för att recensera politiker. Det finns inte en chans att jag kommer att beröra Clint Eastwoods framträdande i kväll”.

Romneykampanjen kommenterade Eastwoods tal med att det var ett välbehövligt avbrott bland alla politiska tal och att publiken faktiskt tyckte om det.

Den republikanske Utah-senatorn Orrin Hatch berömde Eastwood för hans mod att verka i Hollywood och öppet ge sitt stöd till Mitt Romney.

Dock trodde Hatch att Eastwoods teleprompter måste ha strulat under talet.

”Min personliga uppfattning är att det måste ha blivit något strul med monitorn”.

Billy McCormac, pr-konsult, amerikan och republikan bosatt i Sverige, tycker inte heller han att Eastwoods tal var särskilt lyckat.

-Det blev lite av en olycka med Clint Eastwood som skulle rikta sig till de mer moderata och visa att det är helt okej att rösta på Mitt. Men eftersom han lät gaggig och tragisk så gick budskapet inte alls hem.

Se hela talet här.

Läs hela talet transkriberat här.

Källa: Politico.com

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet