Donald Trump och Hillary Clinton Foto: TT

Clinton leder över Trump i ny valundersökning

Uppdaterad
Publicerad

Hillary Clinton leder med 4 procentenheter över Donald Trump i NBC/Wall Street Journals senaste opinionsundersökning. Samtidigt säger Republikanernas vicepresidentkandidat Mike Pence att hans läger kommer att acceptera ett tydligt valresultat.

Det amerikanska presidentvalet närmar sig med stormsteg. Bara några dagar innan valdagen den 8 november visar NBC/Wall Street Journals valundersökning att Demokraternas kandidat Hillary Clinton är i framkant.

Hillary Clinton har stöd från 44 procent av väljarna jämfört med Trumps 40 procent. Det innebär att Clintons ledning har minskat med 7 procentenheter sedan NBC/Wall Street Journals senaste mätning i mitten av oktober, då ställningen var 48 mot 37 procent

USA-val 2016

Tittar man lite närmare på siffrorna så har Clinton starkast stöd bland kvinnor, afroamerikaner, väljare med latinamerikansk bakgrund och personer mellan 18 och 34 år. Trump har greppet om män, vita och äldre väljare.

Gjord efter inspelning

Undersökningen omfattar över 1.200 personer och är gjord mellan den 3 och 5 november. Det var efter att att videoklippet med Trump från 2005 blev känt.

I ljudinspelningen, som gjordes i samband med att tv-programmet ”Access Hollywood” spelades in, talar han nedsättande om kvinnor och säger ”När du är en stjärna låter de dig göra det. Vad du vill. Ta dem på fittan”.

Accepterar valresultatet

I oktober sade Donald Trump att han får se om han accepterar valresultatet, vilket retade upp både republikaner och demokrater. Strax därefter reviderade han sitt uttalande med att säga att han kommer att acceptera resultatet – om han vinner.

Men på söndagen sade den republikanske vicepresidentkandidaten Mike Pence att hans läger kommer att acceptera ett tydligt valresultat.

– Kampanjen har gjort det väldigt klart att båda sidor kommer att acceptera ett tydligt resultat. Men jag tror att båda kampanjerna också har varit mycket tydliga med att de förbehåller sig alla rättigheter och utvägar vid ett omtvistat resultat, säger han enligt Reuters.

Opinionsundersökningarna duggar tätt inför valet. Hillary Clinton leder även i den sammanvägning av ett stort antal opinionsundersökningar i USA som SVT Nyheter presenterar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet