Foto: Scanpix

Delstaternas legalisering – Obamas huvudvärk

Uppdaterad
Publicerad

I veckan tog medborgarna i Colorado och Washington ett historiskt beslut när man röstade för att legalisera cannabis och reglera det på samma sätt som alkohol och tobak. Men den juridiska kampen om den gröna, klibbiga plantan har bara börjat. 

”Det här är början på slutet ... Valresultatet har för alltid förändrat spelplanen när det kommer till cannabisförbud i Amerika och antagligen också i stora delar av världen”, skrev Allen St. Pierre, vd för NORML, en nationell lobbyorganisation som vill reformera USA:s marijuanalagar.  

Men trots ja-rösterna är cannabis fortfarande olagligt på federal nivå och i och med tisdagens omröstningar blev USA:s ”krig mot drogerna” genast än mer intressant.

”USA står nu inför ett stort juridiskt och socialt experiment”, menar Emily Bazelon, juridisk expert och skribent på Slate.

Och Colorados guvernör John Hickenlooper, som var emot lagförslaget, sade i ett uttalande på valnatten att folkets röst måste respekteras, men att det kommer att bli en komplicerad process.

”Enligt federala lagar är marijuana fortfarande en olaglig drog och jag har svårt att tro att staten bara kommer att tillåta en avkriminalisering”, sade Hickenlooper.

Guvernören hoppas nu få till ett möte med justitieminister Eric Holder för att få reda på hur justitiedepartementet kommer att reagera på delstatens legalisering.

“Ny hård linje”

När Kalifornien 2010 röstade om legalisering (proposition 19) var både Eric Holder och DEA (en av de federala myndigheter som ansvarar för “kriget mot drogerna”) tydliga med att federala droglagar även i fortsättningen skulle stå över delstatens.

Kalifornien är också en av de delstater där DEA det senaste året i stor skala slagit till mot odlare och apotek (dispensaries) inom den medicinska marijuana-industrin.

Mellan oktober 2011 och oktober 2012 har federala myndigheter stängt ner 600 apotek i Kalifornien. Det högsta antalet sedan medicinsk marijuana legaliserades i delstaten 1996.

Det som talar för att Colorado och Washington kan komma att ges ett tyst medgivande är dock att Holder inte gjort något liknande uttalande inför höstens omröstningar. Detta trots stor press från toppnamn inom DEA.

Hittills har DEA endast gjort ett kort uttalande efter tisdagens omröstningar.

Där hette det att myndighetens upprätthållanden av federala droglagar förblir desamma, men att man inte kommenterar vidare innan man vet hur delstaterna ska driva igenom legaliseringen.

Frågan kan mycket väl komma att avgöras i Högsta domstolen framöver.

”Medicinsk marijuana”

Redan i dag är cannabis för medicinskt bruk godkänt i 18 delstater i USA (Massachusetts blev den 18:e i tisdags), men i och med omröstningarna i Colorado och Washington kommer nu cannabis i princip att kunna säljas fritt till vem som helst över 21 år för användning i rekreationssyfte (“recreational use”).

Efter bakslaget i Kalifornien 2010 hoppades marijuana-förespråkarna i höst på lokala val i tre delstater. I Oregon blev det nej, men i Colorado och Washington alltså ett historiskt ja.

Så, vad säger då egentligen lagförslagen som röstades igenom.

I Washington ska det vara lagligt att producera, inneha, ge bort och distribuera cannabis. Detta gäller för alla över 21 år och bara i mängder under 1 “ounce” (28,3 gram).

För att odla och sälja i större skala krävs licens från delstatens dryckeskommission. Det kan dock ta upp till ett år innan invånarna i delstaten kan köpa cannabis lagligt eftersom licenser för odlare, distributörer och försäljare måste tröskas igenom ett antal juridiska instanser.

I Colorado ska alla invånare över 21 år, så fort lagändringen klubbats igenom, fritt få inneha 1 ounce marijuana. Samtidigt ska det vara lagligt att odla upp till sex cannabisplantor inomhus.

Senaste i juli 2013 ska man ha ritat ut ett regelverk för försäljning i delstaten och de första affärerna kan öppnas tidigast i början av 2014.

“Pengar till skola och polis”

Delstaterna ska förutom att reglera försäljningen även beskatta den. En del av pengarna ska, enligt lagförslagen, öronmärkas för rättsväsendet och skolsystemet.

Förespråkarna menar bland annat att polisens resurser nu kan riktas mot tyngre kriminalitet. Över 45 procent av alla gripanden för droginnehav förra året handlade om just cannabis, enligt statistik från FBI

Ja-sidan menar också att en reglerad marknad kan generera miljoner i nya skatteintäkter.

Motståndare till lagförslagen är oroliga för att delstaterna nu kommer att starta ett krig mot federala myndigheter samt uppmuntra ungdomar att använda cannabis.

“Resten av landet tittar nyfiket på”

Vad som händer härnäst beror på hur Obama-administrationen och justitiedepartementet reagerar – kommer man att ta den politiska striden?

Det handlar bland annat om ekonomi, om delstaternas självbestämmanderätt, men också om framtida väljare.

Många unga som röstade på Obama 2008 och attraherades av att han varit tydlig med att USA:s “krig mot drogerna” misslyckats, är i dag besvikna på presidenten.

Och just tanken om att kriget varit misslyckat, att polisens resurser används fel, och att man inte lyckats minska droganvändningen delas av representanter från hela det politiska spektret i landet.

Klart är i alla fall att lagstiftare runt om i USA nu kommer att följa utvecklingen i Colorado och Washington mycket noga – både den kommande juridiska kampen samt den sociala experimentverkstad som legaliseringen kan innebära.

Får man in de skattemiljoner man räknat med? Vad gör legaliseringen för människors hälsa? Och kan man minska den grova kriminaliteten? Dessa är några av många frågor vi kanske nu får svar på.

Fakta: USA och Cannabis, siffrorna

  • 750.000 – Antalet människor som varje år grips i USA förcannabis-relaterade brott.
  • 40.000 – Ungefärligt antal amerikaner som för närvarandeavtjänar fängelsestraff för något cannabis-relaterat brott.
  • 14 miljarder dollar (94 miljarder kronor) – Den uppskattadestorleken på USA:s cannabis-marknad. Enligt en rapport från Cato Institute.
  • 1000 – Antalet cannabisapotek i Kalifornien.
  • 105 miljoner dollar (700 miljoner kronor) – Vad Kaliforniensmedicinska marijuana-industri genererar i skatteintäkter varje år.

Källa: The Fiscal Times

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.