Foto: Scanpix

Högre arbetslöshet i USA

Uppdaterad
Publicerad

Det skapades 171.000 nya jobb i USA utanför jordbrukssektorn. En siffra som slog analytikernas förväntningar med råge. Däremot steg arbetslösheten från 7,8 procent till 7,9 procent.

För en månad sedan blev det rejält jobbjubel för den sittande presidenten Barack Obama då arbetslösheten något överraskande sjönk under den symboliskt viktiga gränsen 8 procent.

Den lägsta siffran sedan 2009.

USA-val 2012

Och trenden är att fler människor söker sig tillbaka till arbetsmarknaden. 

Förra månadens siffra var antagligen viktigare än dagens då det med bara dagar kvar till valet finns färre amerikaner som inte bestämt vem de ska rösta på.

Analytikerna förväntade sig att 121.000 jobb skulle ha skapats utanför jordbrukssektorn i oktober. Arbetslösheten förväntades också stiga till 7,9 procent.

Att arbetslösheten steg trots att antalet nya jobb överträffade förväntningarna beror på att människor som tidigare stod utanför arbetsmarknaden har återvänt och börjat söka jobb.

Samtidigt tillkom 84.000 fler jobb i august och september, enligt reviderade siffror från USA:s arbetsmarknadsdepartement.  

Trots att siffrorna till stora delar är goda nyheter för Barack Obama lär Romneylägret attackera den sittande presidenten hårt för att siffrorna inte är bra nog.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet