Senator John Kerry Foto: Scanpix

John Kerry kan bli Obamas näste utrikesminister

Uppdaterad
Publicerad

Att Massachusetts-senatorn John Kerry getts talartid på det demokratiska konventets sista dag kan betyda att Barack Obama är redo att nominera Kerry till sin nya utrikesminister.

Tillsammans med Susan Rice har John Kerry nämntssom en av favoriterna att ta över efter Hillary Clinton, som lämnar sin postnästa år. Detta om Obama blir omvald i november, det vill säga.

John Kerry ska hålla ett tal om nationellsäkerhet på konventets sista dag den 6 september. På bästa sändningstid, precisinnan Joe Biden och Barack Obama tar emot de officiella nomineringarna från partiet.

USA-val 2012

Massachusetts-senatorn var demokraternaspresidentkandidat 2004, men förlorade då mot den sittande presidenten George W.Bush

John Kerry är född på en militärbas i Colorado,prisad krigsveteran och ledamot i senatens utrikesutskott.

Och om han skulleväljas till utrikesminister skulle det ge ytterligare tyngd åt Obama-administrationensutrikespolitik – och samtidigt en reell utmaning för Mitt Romney och Paul Ryansom hittills framställts som oerfarna när det kommer till utrikes- ochsäkerhetspolitik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet