Foto: Scanpix

Nu fortsätter striden efter orkanen

Uppdaterad
Publicerad

Och så är presidentkandidaterna tillbaka i selen efter fyra dagars avbrott på grund av orkanen Sandy. Det har visat sig att president Obama tycks ha vunnit på katastrofen.

Enligt en opinionsmätning utförd av Washington Post och tv-bolaget ABC är det 79 procent som anser att han handskats ”utomordentligt” eller ”mycket bra” med katastrofen.

Det intressanta är siffran för dem som kallar sig republikaner. Det är kanske inte förvånande att 86 procent av demokraterna gillar Obamas handläggning av katastrofen. Men bland republikaner är siffran också hög: 69 procent. Och bland oberoende – de som inte är registrerade demokrater eller republikaner – är siffran 81.

USA-val 2012

Försonlig gest

Obama verkar alltså – hittills – ha klarat att bevisa att han duger som ledare. En av de mest oväntade följderna av detta är att han fått översvallande beröm av New Jerseys republikanske guvernör, Chris Christie, som har varit en av Obamas värsta kritiker.

Många bedömare talar om detta som en försonlig gest i skuggan av en katastrof, att alltså katastrofen skulle ha enat landet. Det är många som redan spekulerar i att katastrofen kanske kan lösa det fastlåsta läge som rått mellan blocken de senaste åren.

Stöd från oväntat håll

Obama har också fått stöd från annat oväntat håll. Det är New Yorks borgmästare Michael Bloomberg, en av USA:s rikaste, som har uttalat sitt stöd – med reservationer – för presidenten.

Bloomberg har varit starkt omsvärmad av båda kampanjerna och har ursprungligen sagt att han håller sig utanför. Men nu stödjer han alltså Obama. Orsak: Obamas intresse för energifrågor och  klimatförändringar. De senare sätter nu också Bloomberg sätter i samband med orkankatastrofen och ger alltså Obama en eloge för att han fört in klimatfrågan i amerikansk politik.

Jämnt lopp?

Bloomberg var ursprungligen demokrat, gick sedan över till republikanerna när han blev borgmästare 2001 men har sedan utträtt ur republikanska partiet och ställde senare upp i borgmästarvalet som oberoende.

Men fortfarande visar så gott som alla opinionsmätningar på att det kan bli ett jämnt lopp. Men så är det inte om man går till det tiotal delstater som anses avgöra valet. I dem leder Obama i de flesta. visserligen inom felmarginalen, men många bedömare menar att det ändå visar på något slags trend när Obama ligger lite före i så många delstater.

Få ut väljarna

Nu handlar valet inte så mycket om sakfrågor – om det nu någonsin har gjort det i denna kampanj där kandidaterna mest har svartmålat varandra. I alla fall rör det sig nu om att de sista dagarna övertyga alla sympatisörer att verkligen gå och rösta: to get out the vote.

Det kan bli svårare än väntat på grund av skadorna efter orkanen Sandy. Många anser att de har viktigare saker att göra än att rösta. Till exempel att klara livhanken. Detta kan drabba demokraterna värst.

Armé av advokater

Partierna räknar inte med någon lätt match. New York Times beskriver hur demokraterna sänder ut 2.500 advokater bara till delstaten Ohio som räknas som den absolut viktigaste i valet. Bara i det distrikt där staden Cleveland ligger har man 600 frivilliga advokater som är beredda att gå till domstol för minsta misstänkt fel i valproceduren.

New York Times talar om ”arméer av advokater” och det kan bli något av ett krig. Båda sidor misstänker varandra för valfusk.

Nya problem

Om det nu verkligen blir så att Ohio blir den avgörande staten – ja, då väntar eventuellt nya problem. Visserligen leder Obama nu i mätningarna i Ohio, men ingen vågar lita på att det stämmer. Och om det blir jämnt kan vi få vänta många dagar på resultatet.

För då blir det de ”provisoriska valsedlarna” som gäller. År 2008 utfärdades 200.000 sådana och de räknas först efteråt. Sådana valsedlar delas ut när uppgifterna i vallängderna är oklara eller om det råder tvekan om väljarens identitet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet