Joy Chambers och John Wang. Foto: Ella Berger/SVT

”Om Trump vinner går jag inte upp ur sängen”

Uppdaterad
Publicerad

Valet har börjat på riktigt. Klockan sex lokal tid öppnade vallokaler på flera platser längs USA:s östkust. Washington DC är trygg mark för Hillary Clinton, något som märks tydligt bland väljare som köar för att få lägga sin röst.

”Ni verkar ha kommit mitt i en köldknäpp, stackare” säger en kvinna som står fullt påklädd och väntar på att få komma in. Klockan är 06.55 och det är fem minuter kvar.

Joy Chambers, en pensionerad advokat, har svårt att hålla tillbaka tårarna när hon pratar om rädslan för vad hon ska vakna till imorgon.

– Om det är Trump tänker jag inte gå upp över huvud taget. Jag är ledsen eftersom vi hamnat i den här situationen. Jag lägger min röst nu men det känns inte som att jag gör skillnad, DC röstar alltid demokratiskt. Det är inte här förändringen sker.

Vallokalerna har öppnat i Washington. Foto: Ella Berger/SVT

Röstsystemen varierar

Röstsystemen ser olika ut i olika delstater. En av kvinnorna vi möter beskriver hur det går till i just den här vallokalen. Hon gick in och satte sig vid ett bord, fick en vanlig lapp där uppgifterna om henne redan fanns – mycket är förregistrerat. Sedan fyllde hon i med en penna, gick till ett annat bord och fick sitt svar inskrivet i en dator.

Kraebs och hennes son Pierre kommer ut på trappan, Pierre har inte riktigt åldern inne för att rösta men har ändå fått två klistermärken på kinderna med texten ”I Voted!” – ”Jag har röstat”.

Kraebs och hennes son Pierre är också här för att rösta, i alla fall Kraebs.

”Vita män vill inte se en kvinna vid makten”

Kreabs och Pierre. Foto: Ella Berger/SVT

Hon säger att Hillary Clinton må ha begått misstag, men att hon alltid varit en kämpe för kvinnor och barn.

– Det är helt galet att ett land som USA inte kan få in en kvinna i Vita Huset. Bottom line är att vita män i det här landet inte vill se en kvinna vid makten.

– Så fort jag pratar med vänner som vill rösta på Trump så blir det bråk, jag förstår inte hur de tänker.

Ingen svarar att de röstar Trump

Hillary Clinton, och Demokraterna, har ett starkt och stabilt stöd i Washington DC, det blir tydligt här utanför vallokalen. Inte en enda person svarar att de röstar på Donald Trump. En man vi möter förklarar att det beror på att många i den här staden jobbar med något som har med politik att göra – många har kopplingar till det Demokratiska partiet.

Efter drygt en timme har kön försvunnit, en skolbuss stannar till och släpper av barn som ska till en helt vanlig skoldag. Jessica och Cooper Schwartz kommer ut från vallokalen.

Jessica och Cooper Schwartz. Foto: Ella Berger/SVT

– Det här var det lättaste testet jag någonsin gjort. Hillary Clinton, såklart. Jag tror att människor kommer att bråka om det här ett tag till, men sen hoppas jag vi kan enas om att hon är den mest kvalificerade kandidaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.