Foto: Scanpix

”Ser sig som offer och betalar ingen skatt”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt Romney har hamnat i blåsväder efter att på en smygfilmad video kallat hälften av amerikanerna för bidragsberoende ”offer” som inte betalar skatt.

President Obamas kampanjstab var inte sen attkasta sig över videon och ifrågasätta hur Romney ska kunna tjäna som presidentnär han avskrivit halva nationen.

videon, som lagts ut av vänstertidskriftenMother Jones, hörs Romney säga att de 47 procent som kommer att rösta på Obama är beroende av staten och inte är några ”att bry sig om”.

USA-val 2012

–Det är 47 procent som stödjer honom, som ärberoende av staten, som ser sig själva som offer, som tror att det är statensuppgift att ta hand om dem, som anser att de har rätt till sjukvård, mat,bostad och allt möjligt, säger Romney vid ett möte med välbärgade donatorertill hans valkampanj.

–Det är människor som inte betalar någoninkomstskatt. Så vårt budskap om lägre skatt är inte relevant för dem. Jagkommer aldrig att klara av att övertala dem att ta ansvar för sina egna liv,fortsätter han.

Enligt Demokraterna visar Romney att han är enmångmiljonär som inte förstår sig på vanligt folk.

–Det är chockerande att en kandidat förklararför rika donatorer att halva USA ser på sig själv som offer med rätt tillsocialhjälp. Det är svårt att vara president för alla amerikaner när man såföraktfullt avskriver halva nationen, säger Obamas kampanjledare Jim Messina.

Ber om ursäkt

Mitt Romney själv höll en presskonferenssent på måndagskvällen. Där medgav han att videon var äkta, men bad inte om ursäkt för vad han sagt. Däremot erkände han att uttalandetinte var särskilt smakfullt komponerat.  

Romney säger också att han vill se hela videon publicerad, inte bara de korta klipp som nu ligger ute, rapporterar AFP.

–Jag svarade oförberett på en fråga och skulle säkert ha kunnat uttrycka mig klarare och effektivare i ett annat sammanhang.

–Självklart vill jag hjälpa alla amerikaner. Alla amerikaner har en ljus och blomstrande framtid.

Videon spelades i maj i år påen privat fundraiser för välbärgade bidragsgivare i Boca Raton, Florida. En plats på eventet kostade 50.000 dollar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet