Presidentaspiranten Rick Santorum ger upp försöken att bli Republikanernas kandidat till Vita huset. Foto: AP

Santorum ger upp – stödjer Rubio

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger även presidentaspiranten Rick Santorum upp försöken att bli Republikanernas kandidat till Vita huset. Samtidigt ger han sitt stöd till Marco Rubio.

57-årige Rick Santorum, tidigare Pennsylvaniasenator, vann nomineringsmötena i Iowa för fyra år sedan men lyckades i veckan bara få ihop 1 procent av stödet när det amerikanska primärvalet drog igång i delstaten.

– Vi ser fram emot ett samarbete, och han kommer, förhoppningsvis, att vara väldigt aktiv i vår kampanj. Vi vill använda honom så mycket som han själv vill jobba för oss, och vi är väldigt glada för hans stöd, säger Floridasenatorn Marco Rubio till Fox News.

Rubio överraskade i Iowa med en stark tredjeplats och höll ett anförande som liknade ett segertal, och sade att han själv är den kandidat som är bäst lämpad för att ena partiet.

En efter en hoppar av

Rick Santorums besked kom strax efter det att Rand Paul berättat att också han ger upp försöken att bli Republikanernas presidentkandidat. Kentuckysenatorn som betecknas som en så kallad libertarian kom på femte plats i det republikanska startfältet med endast 4,5 procent i Iowa.

Efter Iowa kastade även den förre Arkansasguvernören, republikanen Mike Huckabee in handduken. På den demokratiska sidan satte Marylands förre guvernör Martin O'Malley stopp för sin kampanj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.