Mitt Romney och Barack Obama Foto: Scanpix

Slaget om medelklassen

Uppdaterad
Publicerad

I ett format som i förväg sades passa de båda kandidaterna ganska dåligt hade Barack Obama och Mitt Romney båda stunder under vilka de glänste. Tittarna höll Obama som vinnare.

Den andra debatten mellan presidentkandidaterna blev betydligt jämnare än den första. 

Många bedömare har påpekat att nattens debatt och den kommande veckan kan bli direkt avgörande för valutgången. Och efter Obamas senaste framträdande var pressen på den sittande presidenten att leverera enorm.

USA-val 2012

För Mitt Romney är i kapp och förbi i många opinionsundersökningar. Samtidigt som Obamas försprång i flera viktiga vågmästarstater krympt rejält.

Debatten, på Hofstra-universitetet i New York modererades skickligt av CNN-journalisten Candy Crowley, och hölls i så kallat ”torgmötes-form”, vilket bygger på frågor från väljare i publiken.

Formatet betyder också att kandidaterna går runt på scenen och vänder sig direkt till den som ställt frågan. Deras kroppsspråk blir alltså än mer viktigt än vanligt.

Den största skillnaden från den första debatten var att presidenten såg betydligt bekvämare ut på scenen. Barack Obama var mer aggressiv och det tog inte många minuter innan han sade att Mitt Romney inte talade sanning – något han fick kritik från de egna leden för att inte ha sagt senast.

Taktiken verkar också ha gett utdelning.

I CNN:s tittarundersökning efter debatten ansåg 46 procent av de tillfrågade att Obama vunnit medan 39 procent ansåg att Mitt Romney vann. CBS mätning bland väljare som ännu inte bestämt sig gav ett liknande resultat: 37 procent ansåg att Obama var vinnaren, 30 procent sade att Romney segrat och 33 procent ansåg att det blev dött lopp.

”En kolkille”

En av de första frågorna handlade om bensinpriset, en viktig fråga för många amerikanska väljare.

Utmanaren Mitt Romney attackerade presidenten.

– Oljeproduktionen minskar i det här landet. Jag tror på förnyelsebar energi, men vi måste också satsa på olja, kol och naturgas.

Romney kallade också sig själv för en ”kolkille”, en direkt passning till väljarna i viktiga vågmästarstater som Ohio.

Obama menade att Romney inte har en energipolicy för framtiden.

– Vi har sett till att tusentals människor jobbar med miljöenergi nu.

– Som guvernör stod du vid en kolanläggning och sade ”den här anläggningen dödar”. Nu är du plötsligt en förespråkare för kolenergi. Vi har stöttat utvecklingen av ren kolkraft, sade presidenten.

Skatterna och medelklassen

En fråga från en kvinna i publiken handlade om Mitt Romneys syn på skattesänkningar.

– Jag vill sänka skatten för medelinkomsttagare. De här familjerna har haft det tufft de senaste fyra åren. Jag kommer absolut inte att höja skatterna för medelinkomsttagare.

Romney menade också att detta segment kommer att få högre utgifter med Obamas politik och att minskade avdrag för exempelvis utbildning och sjukvård enbart kommer att drabba höginkomsttagare.

Också Obama sade att han vill sänka skatten för medelklassen.

– Men Romney har en annan filosofi. Han tycker att det är rättvist att han betalar mindre skatt än någon som tjänar mycket mindre. Vill vi ha en stark medelklass så fungerar inte det.

– 97 procent av amerikanerna får ingen skattehöjning ... Men guvernör Romneys partikamrater i kongressen vill ha skattesänkningar för de två procent i landet som är rikast.

Romney fick frågan om hans budget verkligen går ihop matematiskt.

– Självklart gör den det. Jag vet hur man får ihop en budget. Jag har gjort det hela mitt liv, sade Romney och syftade på sin bakgrund i näringslivet.

”Lika lön”

En av frågorna från publiken handlade om arbetssituationen för kvinnor och om löneskillnader mellan könen och hur kandidaterna vill jämna ut dem.  

– Det är en bra fråga, jag uppfostrades av min ensamstående mamma, svarade Obama.

– Män och kvinnor ska ha lika lön. Det här är inte bara en kvinnofråga utan en familjefråga, en medelklassfråga.

Mitt Romneys något kortare svar var att han kommer att hjälpa USA:s kvinnor genom att lyfta den amerikanska ekonomin.

Obama tog sedan tillfället i akt att påpeka att han vill hjälpa kvinnor med preventivmedel, något presidenten menar att Mitt Romney inte vill.

Svaren under det här delen av debatten kan bli extra viktiga då Romney efter den senaste debatten krympt gapet hos kvinnliga väljare betydligt. Oroande för Obamakampanjen, som trott sig kunna räkna med de kvinnliga väljarna.

Inte Bush?

En väljare som ännu inte bestämt sig för vem hon ska stödja i valet sade att hon var rädd för att en röst på Romney innebär en återgång till George W Bushs politik.

Romney svarade att skillnaderna är stora – att han kommer att arbeta för energisäkerhet, handel (dramatiskt utöka handeln med Sydamerika och vara tuff mot Kina) samt stå på småföretagarnas sida.

– Jag kommer att balansera budgeten, det gjorde inte Bush.

Obama å sin sida säger att det finns skillnader mellan de både republikanerna, att Romney i vissa avseenden är ”mer extrem” – att han vill göra Medicare (den statliga sjukförsäkringen för pensionärer) till ett kupongsystem, minska den statliga finansieringen för organisationen Planned parenthood (som anses vara för abort) samt införa en tuffare immigrationspolitik.

Ett liknande tema hade frågan från en man som röstade på Obama 2008, men som inte längre var lika entusiastisk och nu undrade varför han inte skulle byta sida i år.

Obama svarade bland annat att han sett till att försäkringsbolag inte längre kan jäklas med folk, att han reglerat Wall Street hårdare och avslutat kriget i Irak.

– Men betyder det att du inte har det tufft, absolut inte. Vi måste fortsätta att bygga upp USA. Men jag har hållt det jag kunnat och kommer att göra allt för att hålla dem som inte ännu blivit verklighet.

Romney var dock skeptisk.

– Jag tror ni vet bättre. Väljer ni Obama får vi fyra likadana år. Det har vi inte råd med. Presidenten håller inte vad han lovar.

Svårt för Mitt

Den fråga som kanske gagnade Barack Obama mest handlade om administrationens agerande vid attackerna mot det amerikanska konsulatet i  Benghazi, Libyen.

Även om inte presidenten svarade direkt på frågan framstod han som den starkare ledaren.

– Som president har jag yttersta ansvaret. Romney gjorde snabbt valpolitik av en säkerhetsfråga, så gör man inte.

Trots förbudet att applådera under debatten fick presidenten applåder här.

Romney å sin sida såg något osäker ut och gick åter hårt åt Obamas utrikespolitik, som han menar försvagar USA:s ställning i landet.

Tog upp 47 procent-kommentaren

Den sista frågan under debatten handlade om vilken missuppfattning kandidaterna själva anser råder om dem. Romney svarade:

– Jag bryr mig om 100 procent av det amerikanska folket, jag vill att 100 procent ska ha en bättre framtid ... min passion kommer från att jag tror på Gud, jag har varit missionär och pastor.

– Om jag blir president ska jag få Amerika i arbete igen, presidenten har inte gjort det.

Obama underströk att han verkligen tror på fritt företagande.

– Risktagande ska belönas. Men jag tror också på att alla ska få en chans och att alla ska spela efter samma regler. Det är så världens starkaste medelklass byggs, sade presidenten.

– Jag tror att guvernör Romney är en bra kille ... Men det han säger bakom stängda dörrar, att 47 procent av landet ser sig som offer. Tänk på vilka han talar om – det är krigsveteraner, soldater, studenter och människor som arbetar hårt varje dag. Jag vill fightas för dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet