Foto: Scanpix

Todd Akin: ”Förlåt mig”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ledande republikaner krävt att kongressledamoten Todd Akin drar sig ur kampanjen ber nu Akins om ursäkt i ett videoklipp.

Det var i en intervju med tv-kanalen KTVI-TV i helgen som Todd Akins påstod att kvinnor har ett biologiskt försvar som förhindrar graviditet vid vad han kallade ”en riktig våldtäkt”, vilket gör legal abort onödig.

Detta ledde till att ledande republikaner gick ut och krävde att kongressledamoten Todd Akin drar sig ur kampen om senatsplatsen för delstaten Missouri.

USA-val 2012

Nu publicerar Huffington Post ett videoklipp där kongressledamoten ber om ursäkt i en 31 sekunder lång annons.

I videon säger han bland annat att han ”använde fel ord på fel sätt”. Han säger att han själv har två döttrar och att man visst kan bli gravid när man våldtas. Dessutom säger han att hans hjärta är fyllt av medkänsla för våldtäktsoffer och att han ber för dem, orden ”Jag ber om er förlåtelse”. Se videon här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet