Foto: TT

TV-debatten: Alla mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump var under ständig attack från sina rivaler Marco Rubio och Ted Cruz i en tv-sänd debatt, samtidigt som partietablissemanget gör nya försök att hindra hans framfart.

Motkandidaterna attackerade i natt Trump under tv-kanalen Fox News direktsända republikanska presidentkandidatsdebatt.

Trump själv fick mycket uppmärksamhet för ett skämt om – sin penis.

USA-val 2016

– Är det här små händer? sade Trump och höll upp sina händer, och refererade till Rubios senaste personangrepp på honom som gick ut på att miljardären har små händer.

– Han attackerade mina händer. Ingen har någonsin gjort det tidigare. Om de är små, måste någonting annat också vara litet. Jag kan garantera er att det inte föreligger något sådant problem.

Rubio ursäktade personangreppet med att det var Trump som själv öppnat dammluckan för sådana attacker:

– Donald Trump har i princip gjort alla till åtlöje.

Han sade också att han mycket hellre föredrog att debattera sakpolitik.

”Lille Marco”

Rubio pressade också Trump på varför han inte flyttar sina företags klädtillverkning från Kina och Mexiko till USA om han är så intresserad av att skapa jobb i landet, en central punkt i Trumps valkampanj. Han använde också fortfarande självsäkert formuleringen ”När jag är USA:s president”, och tog upp Trumps utländska arbetskraft vid hans exklusiva anläggning i Palm Beach, Florida.

Trump fortsatte under debatten med att håna Rubio och kalla honom ”lille Marco”. Cruz kallades ”ljugande Ted”.

Cruz siktade in sig på Trumps tidigare stöd till Demokraterna, vilket fick Trump att säga:

– Låt mig säga dig en sak, Ted. Den sista person som Hillary Clinton vill möta är Donald Trump.

John Kasich höll sig från personangrepp och enligt CNN:s analytiker var han den som agerade mest statsmannamässigt. Å andra sidan fick han nästan ingen uppmärksamhet i sociala medier under debatten – där dominerade Trump mer än vanligt, enligt CNN.

Muren mot Mexiko

Donald Trump fick också frågan vad han sagt och inte i sina bakgrundssamtal med The New York Times. Trump har vägrat att låta inspelningarna offentliggöras, där det hävdats att han sagt att han inte kommer att genomföra sina invandringsförslag om han blir president. Han svarade med att kunde vara flexibel när det till exempel gäller höjden på muren som han vill bygga mot Mexiko.

– Muren är 50 fot hög. Kommer den att vara 45 fot eller 40 fot? Det kan den mycket väl bli, sade han. Det är alltid ett givande och tagande.

Attack från Romney

Innan debatten attackerade även den förre republikanske presidentkandidaten Mitt Romney Trump och uppmanar partivännerna att rösta taktiskt för att hindra den kontroversielle affärsmannen att knipa majoriteten av delegaterna inför partikonventet i sommar.

Väljarna i primärvalen borde rösta på olika kandidater i olika delstater för att hindra Trump, enligt Romney. Det skulle öppna för att en presidentkandidat förhandlades fram på partikonventet i Cleveland i juli.

Romney kallar Trump för ”bluffare” och ”bedragare”.

I tv-debatten svarade Trump med att Romney är en föredetting och en misslyckad kandidat.

– Han vill känna sig relevant, han vill vara tillbaka i matchen, sade Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet