Toppolitiker åker till konventet

Uppdaterad
Publicerad

Politiker från hela världen samlas vid Demokraternas konvent för att lära sig av Barack Obama.

EU-minister Birgitta Ohlsson är en av de svenskar som är där:

–Vi har väl allt att lära av amerikansk politik sen Kennedy och framåt, säger hon.

Att studera Obama och hans kampanj är inget nytt fenomen bland svenska politiker. Redan för fyra år sedan var flera svenskar på plats. Och tidigt i somras var Socialdemokraternas Stefan Löfven i Chicago och besökte kampanjhögkvarteret i Chicago.

Förutom Birgitta Ohlsson är flera folkpartister i Charlotte för att vara där under konventet. Dessutom ska bland andra Per Schlingmann och Kent Persson åka för Moderaternas del.

–Vi är en delegation här från Folkpartiet. Det är politiker från liberala skalan runt om i världen som är här för att studera kampanjstrategi, säger hon i Gomorron Sverige och fortsätter:

–Så klart ser vi också fram emot att lyssna på Barack Obama på torsdag också när han gör sitt stora tal.

Vad ska ni lära er?

–Vi har väl allt att lära av amerikansk politik sen Kennedy och framåt. Energi och mindre jantelag, starkare kandidater.

–Men sociala medier, jobba mot målgrupper, titta mot värderingar inom politiken.

Vad är det viktigaste för Obama med konventet?

–Det handlar om att ge bilden av Obama ny energi. Att försöka återskapa den magi man hörde talas om 2008. Nu är man i ett annat läge med tuff ekonomisk kris, man måste visa resultat, man måste tänka framåt.

Vad har Obama för svagheter? Vad ska han klara av?

–Framförallt arbetslösheten är Obamas akilleshäl. Samtidigt ser vi att hans kärnväljare är besvikna på att han inte har levererat tillräckligt i klimatfrågan, hur man hanterade ekonomiska krisen, ojämlikhet med mera.

–Så han står inför en balansgång. Mittenväljare måste känna ett starkt förtroende att han kan få USA:s  ekonomi på fötter igen. Samtidigt tror jag att värderingsfrågor kan spela en större roll. Vi har sett en del fullkomligt horribla uttalanden från republikanska politiker om abort till exempel. Så jag tror att Obama har allt att vinna på att värderingsfrågor kommer in.

Kommer han att utnyttja republikanernas fadäs i abortfrågan?

–Det tror jag definitivt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.