Foto: Aleksander Habbestad, TV2 Norge

Norsk färjebrand under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Färjebranden på ön Bømlo på norska västkusten är nu under kontroll. En brand bröt av okänd anledning ut på färjan FM Strand vid niotiden i morse. 453 personer fick evakueras.

Strax före klockan 17 meddelade räddningsledaren att branden är under kontroll och att det inte längre är någon akut fara för att spillolja och diesel ombord på färjan ska fatta eld, uppger NRK.  

Stora mängder rök har under dagen spridit sig över staden Rubbestadneset. Trots att elden nu är under kontroll fortsätter släckningsarbetet.  

– Det är mycket rök i staden. Utifrån vad vi vet nu kan färjan komma att brinna ner helt, säger Rune Plassen, operationsledare vid Sør-Vest polisdistrikt, till norska NRK

Det stora fartyget ligger uppe för reparation i en torrdocka, men nu minskar chanserna att FM Strand någonsin får återse havsytan igen. 

Massevakuering 

Ingen ska ha skadats i branden och Bømlo kommun sände ut varnings-sms om evakuering till 1.300 boende i området. I sms:et uppmanas de boende att samlas vid idrottsanläggningen Bømlohallen för att tas om han om av kommunen. Samtliga varnade behövde dock inte evakueras.

Polisen uppmanade alla att hålla sig borta från området och hålla dörrar och fönster stängda. 

Okänd orsak 

Räddningstjänsten beskrev branden som en storbrand och branden ska ha startat i salongen. Därifrån ska branden ha spritt sig vidare till resten av färjan, men vad som orsakat branden är ännu inte känt. 

– Det vi vet är att någon har varit ombord och arbetat på färjan idag och att det fanns folk ombord när branden startade, men alla har ska vara evakuerade nu, säger Rune Plassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.