• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Pakistanska militärer är samlade vid en arméhelikopter vid det militärsjukhus dit offren för en helikopterkrasch fördes för behandling. Sex personer, inklusive den norske ambassadören i Pakistan, Leif H Larsen, dödades i kraschen i norra Pakistan. Foto: TT

Många döda i helikopterolycka

Uppdaterad
Publicerad

Minst sju personer har bekräftats döda efter det att en helikopter med 17 personer ombord störtat i norra Pakistan. Norges ambassadör är en av de döda. Helikoptern ingick i en konvoj med tre helikoptrar med diplomater från hela världen ombord där även Sveriges ambassadör deltog.

Den norske ambassadören i Pakistan, Leif H Larsen, har dödats i en helikopterkrasch i norra Pakistan. Även Filippinernas ambassadör, Domingo D Lucenario, omkom i olyckan, enligt uppgift från pakistansk militär.

Uppgifterna om den norska ambassadören är dock inte bekräftade av norska UD, enligt Verdens Gang.

– Vi kan varken bekräfta eller förneka uppgifterna i pakistanska medier, men vi jobbar på att ta reda på vad som skett, säger norska UD:s presstalesperson Astrid Sehl till VG.

Svenska ambassadören i helikoptern bredvid

Fyra utländska medborgare, två piloter och en kabinpersonal finns bland de döda. Utöver ambassadörerna ska fruar till Malaysias och Indonesiens ambassadörer vara döda, och Polens och Nederländernas ambassadörer ska ha skadats. Detta enligt tweets från den pakistanske generalmajoren Asim Bajwa.

Sammanlagt fanns 11 utländska passagerare ombord och 6 pakistanier i den kraschade helikoptern.

Helikoptern ingick i en konvoj med tre helikoptrar med diplomater från 37 länder ombord. Svenska ambassadören Tomas Rosander var med på resan, bekräftar UD till SVT Nyheter.

– Vi vet att den svenska ambassadören deltog i besöket, men han befann sig inte i den drabbade helikoptern. Ambassaden i Islamabad har talat med Tomas Rosander och han är oskadd och mår efter omständigheterna väl, säger Veronica Nordlund vid UD:s pressjour.

Pakistans premiärminister Nawas Sharif var också med på resan, men i en annan helikopter. Han ska nu ha förts till Islamabad.

Kraschade in i skola – började brinna

Konvojen var på väg till området Gilgit-Baltistan, som finns i det omtvistade Kashmir.

Enligt militären kraschade helikoptern in i en skolbyggnad i landets bergiga norra delar. Skolbarn ska ha funnits i byggnaden vid tiden för olyckan.

En pakistansk journalist, som färdades i en av de andra helikoptrarna, säger att hon såg hur helikoptern kraschade in i skolan och att den börjat brinna.

– Vi har blivit uppmanade att skicka dit så många ambulanser som möjligt eftersom situationen är akut, säger en myndighetstalesperson till den pakistanska nyhetstidningen Dawn.

Militären: Det var ett tekniskt fel

Den pakistanske generalmajoren Bajwa säger till Dawn att helikopterkraschen berodde på ett tekniskt fel under landning, och att militären utesluter möjligheten att det kan ha varit ett terrordåd. Men de har tillsatt en grupp som ska utreda vad som hänt.

Samtidigt har terrorgruppen Tehreek-i-Taliban Pakistan (TTP) sagt att kraschen var en medveten attack som de ligger bakom, men det är inget som har bekräftats. Det är inte ovanligt att terrorgrupper tar på sig dåd som de inte ligger bakom. Området där helikoptern kraschade ska inte vara ett där TTP är starka.

De skadade har tagits till ett sjukhus i Gilgit. De fyra döda diplomaterna har förts till Islamabad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.