Det frigivna flickorna från byn Chibok träffar Nigerias president Muhammadu Buhar strax efter frigivandet den sjunde maj. Foto: AP

120 nigerianska flickor som kidnappades 2014 får åka hem

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 120 skolflickor från byn Chibok i Nigeria som kidnappades 2014 av terrorgruppen Boko Haram får nu åka hem. Från början fördes runt 270 flickor bort av Boko Haram, men 82 av dem släpptes fria i maj efter medling.

De 82 flickorna har, tillsammans med 24 andra flickor som blev fria förra året, gått igenom psykologisk och medicinsk behandling i huvudstaden Abuja, som en del av regeringens rehabiliteringsprogram.

Nu är flickorna rehabiliterade och redo att återvända hem, enligt myndigheterna.

– Alla de 106 flickorna är nu helt återställda och redo för att återintegreras med sina familjer och med det omgivande samhället, säger Aisha Jummai Alhassan, minister för kvinnofrågor i Nigeria.

LÄS MER: Ny skola ger hopp i Boko Harams Spår

100 flickor kvar hos Boko Haram

Enligt flickorna, som skrev dagbok under fångenskapen, var kidnappningen det oavsiktliga resultatet av ett misslyckat rån riktat mot deras skola.

Runt 100 flickor är fortfarande i fångenskap hos terrorgruppen.

LÄS MER: Många chibok-flickor släppta av Boko Haram

Kidnappades 2014

276 flickor och unga kvinnor i staden Chibok i Nigeria kidnappades av Boko Haram i april 2014, men över 50 av dem lyckades fly samma dag.

Chibok-flickorna är långt ifrån de enda som har drabbats av Boko Harams terror. Minst 2.000 barn har kidnappats av Boko Haram sedan 2014. Många av dem används som sexslavar, soldater och självmordsbombare.

LÄS MER: Allt fler barn tvingas bli självmordsbombare för Boko Haram

FAKTA: BOKO HARAM

2002 bildades sekten av Mohammed Yusuf i staden Maiduguri i nordöstra Nigeria.

2009 tog medlemmarna till vapen och blev en jihadistgrupp.

2014 blev ett våldsamt år då bland annat 276 flickor från Chibok kidnappades

2015-2017 har gruppen pressats tillbaka militärt och övergått till terrorhandlingar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.