Barnäktenskap är vanligt förekommande i Indien. Det här paret gifte sig 2010 och ville inte identifiera sig för fotografen. Foto: TT

13-åring i Indien vädjar i brev om att inte bli bortgift

Uppdaterad
Publicerad

När 13-åriga Duli Hembron i Gudabanda i Indien inte kunde övertyga sina föräldrar om att inte gifta bort henne vädjade hon i ett brev till sin rektor att hjälpa henne. Men som det ser ut nu kommer hon att giftas bort i morgon.

Det var indiska Hindustan Times som först uppmärksammade fallet. I brevet skriver Duli Hembron till sin rektor: ”Mina föräldrar har satt 22 april som datumet för mitt bröllop. Jag vill inte gifta mig. Jag avlade en ed när jag började på skolan att jag inte ville gifta mig förrän jag fyller 18. Jag vill inte gifta mig tidigt.”

Duli Hembrons pappa försvarar sitt beslut att gifta bort henne. Till Hindustan Times säger att han det är vanligt med tidiga giftermål i deras samhälle och att det kommer bli svårt att hitta en passande make för en vuxen flicka.

Enligt FN är Indien efter Bangladesh det land där flest barn tvingas in i äktenskap. Trots att landet har kriminaliserat fenomenet gifter sig 18 procent av flickorna innan 15 års ålder och nästan 50 procent är gifta innan 18 års ålder.

Statistiken från 2010 visar att bara 11 personer fällts för brott mot barnäktenskapslagen enligt The Independent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.