14 miljoner bin vräktes ut på motorväg. Reporter: Sofia Lindahl

14 miljoner bin vräktes ut på motorväg

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil välte på motorvägen I-5 nära Lynwood, Washington, vräkte ut 14 miljoner bin på fredagen. – Alla har blivit stuckna, säger en lokal polischef.

Honungsbina, som var värda nära en miljon kronor, var på väg till en blåbärsodling i norra USA för att polinera plantorna. Efter att lastbilschauffören kört in i ett mitträcke föll de 458 bikuporna av flaket och 14 miljoner bin släpptes ut. Föraren skadades inte i kraschen, men ett antal människor i närheten ska ha stuckits och vissa skadats.

– Vi hade tur att olyckan hände när det var lugnt i trafiken och inte så mycket folk på plats. Ett av de största problemen är alla som stannar för att filma eller ta bilder med sina mobiler, säger en polis till Seattle Times.

Journalister attackerades

Brandkår, polis och åtta biodlare hjälptes åt med att rädda de bin som gick att rädda och lugna de aggressiva. Brandmännen sprutade en blandning av skum och vatten på insekterna så att de skulle bli långsammare, och de många journalister och fotografer som samlats på platsen omringades av mängder av surrande bin.

– Alla har stuckits, säger polischefen Ben Lewis till Seattle Times.

Varje år är ett par lastbilar med bin inblandade i trafikolyckor i USA, men de uppmärksammas oftast inte om olyckan inte sker på en mer trafikerad väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.