Foto: TT

Gruppvåldtäkt på 15-årig flicka i Chicago – livesändes på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

En grupp om fem-sex män förgrep sig på en 15-årig flicka i Chicago, USA, och sände samtidigt händelsen live på Facebook inför 40 tittare. Utredningen försvåras av att Facebook inte lämnar ut videomaterial från händelsen.

När flickans mamma anmälde sin dotter saknad och samtidigt visade en skärmdump från sändningen agerade polisen genom att snabbt koppla in utredare på fallet. Genom att bland annat gå igenom material och profiler på Facebook kunde de snart hitta flickan och återförena henne med familjen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt polisens talespersons Anthony Guglielmi ska flickan vara bekant med minst en av gärningsmännen, men det är oklart hur väl de känner varandra. Polisens utredare förhör nu flera personer, men ännu har ingen gripits för övergreppen.

Facebook: ”tar säkerhet på allvar”

Övergreppet är ett i raden av brott som uppdagats sedan förövarna själva dokumenterat händelsen. I januari greps fyra personer i USA sedan mobilvideor visade hur de misshandlande en funktionshindrad man. I januari anhölls tre personer – och åtalades nyligen – i Uppsala sedan de förgripit sig på en kvinna och sänt händelsen live på Facebook. 

Facebooks talesperson Andrea Saul säger att hon inte har någon kommentar till den specifika händelsen i Chicago, men att företaget tar sitt ”ansvar att hålla människor säkra på Facebook på väldigt stort allvar”.

– Brott som de här är avskyvärda och vi tillåter inte den typen av innehåll på Facebook.

Facebook hjälper inte till

Polisen upprörs över videon som publicerats på Facebook, dels för dess innehåll, men också över det faktum att ingen de 40 tittarna – en siffra som framgår av skärmdumpen – inte anmält händelsen.

Men trots uppgiften om antal förblir tittarna anonyma tillsvidare. Polisen skulle behöva stämma Facebook och även behöva kunna styrka att brott begåtts för att få ut vittnenas identiteter.

Enligt juridikprofessor Jeffrey Urdagen är det enligt amerikansk lag inte olagligt att bevittna och låta bli att anmäla en livesändning av ett pågående brott.

I Sverige är lagstiftningen inte lika enkel att tolka, och att brottslighet flyttar ut på nätet gör att lagrummen möter utforskad mark. Flera hundra personer ska ha bevittnat våldtäkten i Uppsala när den sändes på Facebook. Dock hörde bara ett fåtal av sig till polisen. Enligt Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, kan de som inte polisanmälde ha agerat brottsligt.

–  I Sverige har vi ingen civilkuragelag. Men när det gäller allvarliga brott som exempelvis våldtäkt har man en skyldighet att anmäla när man ser brottet, så länge det inte är fara för en själv. Lagtexten är dock skriven utifrån att man bevittnar brottet i exempelvis en park. Lagen är inte prövad för brott på internet, säger hon till UNT.

Tvingas förlita sig på vittnen

I likhet med förundersökningen rörande fallet i Chicago har åklagare Pontus Melander som driver målet i Uppsala-fallet tvingats förlita sig på vittnesuppgifter, eftersom han inte lyckats få Facebook att lämna ut något videomaterial.

– Jag har gjort vad som har kunnat krävas av mig för att försöka få tag på den film som vi har försökt ut från Facebook, sade han förra veckan i samband med att åtal väcktes mot de tre männen.

– Jag har valt att väcka åtal idag (den 15 mars, reds.anm) trots att jag inte har fått någon film. Det är inte så att jag har fått ett definitivt nej på att få ut en film, men jag har inte fått något besked om eller när jag kan få ut den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.