Mount Kinabalu Foto: TT

Hundratals bergsklättare fast på berg i Borneo

Uppdaterad
Publicerad

En person har omkommit och nära 200 bergsklättrare sitter fast på ett populärt berg på ön Borneo efter ett kraftigt jordskalv under morgonen. Samtidigt omöjliggörs en räddningsoperation av dåligt väder, enligt landets myndigheter.

Enligt uppgifter till den brittiska  dagstidningen The Guardian, som citerar The New Straits Times, ska fyra bergsklättare hittills ha rapporterats skadade i skalvet som skakade ön Borneo under morgontimmarna.

En malaysisk läkare, som talat med The Straits Times, uppger även att en kvinna ska ha omkommit till följd av jordskalvet.

Kvinnan befann sig tillsammans med två andra kvinnor på Mount Kinabalu – ett populärt resmål för bergsklättrare från hela världen.

Enligt den intervjuade läkaren ska de tre kvinnornas rep lossnat från bergsväggen då jordskalvet slog till.

– De svingades ut innan de därefter slog emot bergsväggen.

6,0 på skalan

Nära 200 bergsklättrare ska fortfarande vara strandsatta på berget, och enligt turistminister Massidi Manjun i den malayisiska delstaten Sabah på Borneo har dåligt väder omöjliggjort en snabb räddningsoperation.

Jordskalvet uppmätte 6,0 på Richterskalan och hade sitt epicentrum vid det populära berget. Och enligt Colin Forsythe, som bor på ön, var det kraftiga skalvet mycket kännbart för Borneos invånare.

– Det kändes som att en lastbil hade kraschat rakt in i en tegelvägg, säger han till The Guardian.

Enligt den brittiska dagstidningen ska infrastrukturen i regionen ha drabbats hårt och många av områdets vägar vara oframkomliga.

”Ingen väg ned”

En av de strandsatta klättrarna skrev efter skalvet på Facebook att gruppen i nuläget väntar på att räddas av helikoptrar, enligt The Guardian.

”Vi kan inte ta oss ned på grund av risken för fallande stenar, det finns ingen säker väg ned, och vi känner fortfarande av efterskalven.”

Berget Mount Kinabalu är 4,095 meter högt och ett mycket populärt mål för klättrare från hela världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.