17 misstänkta fall av apkoppor i Montreal

Uppdaterad
Publicerad

Flera fall av apkoppor utreds i Sverige och en person har bekräftats smittad med apkoppor. I flera andra länder, bland annat Kanada, utreds nu fall.

Sår, utslag och feber är tecken på apkoppor. Under coronapandemin skedde flera utbrott i afrikanska länder och under våren har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i Europa, fler än 40 fall har nyligen upptäckts i Spanien och Portugal. Också i Storbritannien och USA har fall nyligen upptäckts.

Under onsdagen gick Folkhälsomyndigheten ut och berättade att en person bekräftats smittad med apkoppor och att flera fall utreds i Sverige.

Under torsdagen meddelade Montreals folkhälsomyndighet att 17 fall av apkoppor utreds i och i närheten av Montreal, Kanada. Fallen ska ha upptäckts på kliniker som arbetar med könssjukdomar och personerna som där utreds är främst män som har haft sex med män.

Fakta: Apkoppor

Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.

Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.

Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika, fall rapporterade i övriga världen har oftast resekoppling till den regionen.

Sjukdomen ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på huden, symtomen är ofta milda. Feber och svullna lymfkörtlar kan också vara tecken på sjukdomen.

Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorgan och runt analöppning uppstå.

Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.