Hettan är enormt påfrestande för den fattiga befolkningen i Indien. Foto: TT

Dödssiffran stiger i värmeböljan i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan skördar fler liv i Indien, på bara en vecka har 1.700 människor dött i den värsta värmeböljan på flera år. Men indiska myndigheter tror att mörkertalet är större då många av de som dör tillhör landets fattigaste.

Varje sommar dör hundratals fattiga i Indiens värme men så här många har inte avlidit på tjugo år. I år har värmeböljan varit ovanligt långvarig och därför har många dött menar representanter för den meteorologiska myndigheten i Indien.

– Inga tidigare värmerekord har slagits men medeltemperaturen har legat på 45-47 grader i över en vecka, det kan vara en av faktorerna till att då många dör, säger B.P Yadav vid meteorologiska institutet i Indien.

Asfalten kokar

I huvudstaden New Delhi ligger medeltemperaturen på 45 grader och på en av de hårt trafikerade huvudvägarna i staden har asfalten smält. Övergångsställets vita ränder är nu vågiga och går ihop med asfalten.

Människor flyr till Gateway of India, en fontän i centrala New Delhi, för att svalka sig.

Överbelastat elnät

En av konsekvenserna av värmeböljan är att luftkonditioneringen går på högvarv hos de som har råd. Det har lett till att elsystemet har överbelastats och elavbrotten är fler än vanligt.

På sjukhusen kämpar personal med att hinna behandla alla som söker sig till dem på grund av värmeslag.

De fattigaste dör

Indiska myndigheter tror att mörkertalet för hur många som egentligen har dött är stort,  då många av de fattigaste inte dör på sjukhus och därmed inte registreras. Anledningen till att många fattiga dör är att de är tvungna att arbeta på fälten, sopa gator eller lägga asfalt.

– Vi står inte ut med hettan, säger Paka Ram som lägger ut asfalt i den 45-gradiga värmen i centrala New Delhi. Men vi måste arbeta, vi behöver mat, hur ska vi ha råd att skaffa mat om vi inte arbetar? fortsätter han.

”Håll er i skuggan!”

Myndigheterna har uppmanat folk att hålla sig i skuggan, täcka huvudet och dricka mycket vatten men fattigdomen tvingar många att göra tvärt om och i slumområdena är det få som ens har rent vatten.

– Livet är hårt här. Vi har varken vatten, elektricitet eller avlopp, säger Jogendri som bor i New Delhis slum.

Monsunen kommer

Enligt prognoser väntas monsunregnet och svalkan komma in över sydvästra Indien i början av nästa vecka, men det kommer att dröja innan den täcker hela landet. I de centrala delarna av Indien tros hettan hålla i sig några veckor till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.