Spanska inrikesdepartementets bilder på den 19-årige man som hittades i en väska. Foto: AP/Spanska inrikesdepartementet

19-åring smugglades i resväska

Uppdaterad
Publicerad

Spanska polisen har de senaste dagarna upptäckt flera desperata försök att smuggla människor till Europa. En man och en kvinna hittades gömda i inredningen inuti en bil och en 19-årig man upptäcktes hopkurad och medtagen i en resväska.

Det var på fredagen som polisen vid gränsstationen Tarajal i spanska enklaven Ceuta tyckte att en ung kvinna uppträdde nervöst och undvikande. När de bad henne att öppna sin resväska hittades en ung man inuti.

Mannen, som uppges vara 19 år gammal från Gabon, behövde akut sjukvård på grund av syrebristen i väskan, rapporterar El Pais.

Gömdes inuti bil

På måndagen, bara några dagar efter händelsen med resväskan, hittade spanska gränspoliser en man och en kvinna inklämda och gömda inuti en stulen Volkswagen Golf.

En av migranterna hade gömts i bilens baksäte och den andra hittades under instrumentbrädan. Mannen och kvinnan, båda från Guinea, var svårt medtagna på grund av syrebrist.

Två personer, en 22-årig marockansk kvinna och en 20-årig marockansk man, har gripits efter försöken att smuggla in migranterna i Spanien uppger spansk polis.

Försökte storma taggtrådsstängsel

Den spanska enklaven Ceuta ligger på den afrikanska kontinentens nordligaste spets och gränsar till Marocko. Läget har gjort att många flyktingar och migranter från länder söder om Sahara söker sig dit för att komma till Spanien och resten av Europa.

I sin jakt på illegal invandring har Spanien satt upp dubbla taggtrådsförsedda stängsel vid gränsen. Flera försök att forcera stängslet har rapporterats den senaste tiden. Senast på nyårsdagen då 1.000 personer försökte ta sig över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.