Foto: TT

”2.000 indiska flickor aborteras varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Trots lagar som förbjuder förädrar att göra tester för att avgöra könet på sitt ofödda barn är könsselektiva aborter fortfarande vanligt i delar av Indien. Det har resulterat i att allt färre flickor föds i jämförelse med pojkar.

– 2.000 flickor aborteras varje dag på grund av en preferens för söner i Indien, sade Maneka Gandhi, landets minister för kvinnor- och barns utveckling under tisdagen.

2011 års folkräkning i Indien visade bland annat att antalet flickor under sex år i landet minskade för det femte decenniet i rad. I Indiens traditionellt mansdominerade kultur ses söner som en tillgång. De är i många fall familjeförsörjare och för vidare familjens namn medan flickor ofta ses som en skuld, eftersom många indiska familjer traditionellt behövt betala en stor summan pengar, en hemgift, för kunna gifta bort sina döttrar.

Kampanj ska vända den negativa utvecklingen

I januari i år lanserade den indiska regeringen kampanjen ”Rädda dotter, utbilda dotter”, som syftar till att vända det sjunkande antalet flickor i landet. Det har man försökt göra genom att bättre tillämpa lagar som kriminaliserar könsval innan födseln och att ge fler flickor tillgång till utbildning. Enligt Gandi har kampanjen redan gett resultat.

– Det hade vi inte förväntat oss, vi trodde att det skulle ta minst ett till två år innan vi kunde se några resultat, om vi ens skulle se några resultat, eftersom det handlar om att ändra sin inställning.

”Utkastade istället för dödade”

Men minstern sade också att kampanjen lett till en ökning av oönskade nyfödda flickor på landets barnhem men att det var positivt att flickorna ” blir utkastade i stället för att bli dödade”.

Bara i Amritsar i delstaten Punjab i norra Indien har barnhemmen fått ta emot 89 barn under april månad, fortsatte hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.