Minst 2.500 har dött på Medelhavet i år

Uppdaterad
Publicerad

Minst 2.500 båtflyktingar har dött på Medelhavet i år, skriver Amnesty i en färsk rapport. Nu riktar organisationen skarp kritik mot EU.

I somras riskerade rekordmånga personer sitt liv genom att ta en båt från Nordafrika över Medelhavet. De drömmer om ett liv med ekonomisk trygghet, eller ett liv fritt från krig.

Många gånger är båtarna överfulla och i dåligt skick, vilket gör att de riskerar att sjunka och de ombord drunkna.

Rekordmånga drunknade

Enligt Amnestys nya rapport dog 2.200 personer på Medelhavet mellan juni och den 15 september i år, vilket är rekordmånga.

Totalt har 2.500 flyktingar omkommit på Medelhavet bara i år, uppger Amnesty. Men enligt International Organization for Migration är siffran ännu högre – 3.072 har dött på Medelhavet i år enligt organisationen.

Men troligtvis har fler drunknat, eftersom många kroppar fortfarande är försvunna i havet.

– Vi var 80 personer utan flytväst på en gummibåt. En kraftig våg kom emot oss och vi var 20 som hamnade i havet. Två av oss räddades av en fiskebåt, jag var en av dem, säger Celestin Oaikhena, som nu fått asyl i Italien.

130.000 båtflyktingar tog sig över Europas södra gränser i år, mellan 2009 och 2012 har totalt 1,7 miljoner flyktingar tagit sig in i EU.

Riktar kritik

Amnesty riktar nu kritik mot EU och menar att säkra legala vägar för att söka asyl måste till och att alla som behöver asyl ska få det.

EU har inte gjort tillräckligt för att rädda de många båtflyktingarnas liv och hade det funnits andra vägar att enklare söka asyl hade flyktingar sluppit ta en båt över havet, menar organisationen.

Amnesty tycker även att Dublinförordningen, som innebär att asylansökan ska prövas i det land den asylsökande först anländer till, ska ses över.

Organisationen larmar också om att flyktingar i flera länder diskrimineras. I Egypten, dit många palestinier och syrier tar sig innan de tar en båt över Medelhavet, utsätts de för verbala attacker och hot i medierna.

100.000 räddade

I oktober förra året sjönk tre båtar vid Lampedusakusten, som kostade hundratals flyktingars liv, många av dem var barn.

Efter den händelsen införde Italien operation ”Mare Nostrum” och lät en del av marinen ägna sig åt att rädda flyktingar på havet. Mellan den 18 oktober och september 2014 räddade den italienska flottan över 100.000 flyktingar. Amnesty vill att liknande operationer utökas och tillsätts.

Så många dog på Medelhavet

2011: 1.500 döda

2012: 500 döda

2013: 600 döda

2014: 2.500 döda hittills

Källa: Amnesty

Fakta: Här kommer båtflyktingarna ifrån

Eritrea: 23 procent

Syrien: 17 procent

Mali: 6 procent

Nigeria: 4 procent

Gambia: 4 procent

Somalia: 3 procent

Källa: Amnesty

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.