Oklart om krutongen på bilden skadat någon. Foto: SVT

20.000 i skadestånd – för en hård krutong

Uppdaterad
Publicerad

En man i amerikanska Tennessee har vunnit en juridisk process mot snabbmatsföretaget Pizza hut, efter att ha fått en hård krutong i maten.

Mannen, Everett Chatman, stämde Pizza hut efter att ha ”fallit offer för överdrivet hårda krutonger”. Brödbiten ska ha skadat hans tänder och tandkött och lett till att han fått uppsöka vård hos specialist.

Chatman menar att skadan orsakat personskada och lett till förlust av egendom.

En domare i Rouane County dömde till Chatmans fördel och tilldelade honom 2.400 dollar, närmare 20.000 kronor i skadestånd.

Absurda stämningar

I USA kan man som medborgare stämma företag eller individer och ro hem tusentals kronor, ibland miljoner.

Flera mer ovanliga stämningar har uppmärksammats.

Ett av de mest uppmärksammade fallen är det om 79-åriga Stella Liebeck som tilldelades 2,9 miljoner dollar, 20 miljoner kronor, efter att ha spillt hett McDonald's-kaffe i knät.

Liebeck, som hade kaffekoppen mellan benen i bilen när kaffeskadan skedde, har blivit en symbol för absurda stämningar i USA. Men när det skrivs om Liebecks fall uppmärksammas sällan det faktum att hon fick allvarliga brännskador av kaffet på 16 procent av sin kropp.

Ville inte sitta bredvid fet person på flyget

Andra uppmärksammade fall är då en man stämde sin kemtvätt för att de slarvat bort ett par av hans byxor. I skadestånd ville han ha 65 miljoner dollar! Men domaren avfärdade fallet, och beordrade mannen att i sin tur betala skadestånd till kemtvätten för att han stämt dem.

En advokat stämde också ett flygbolag för att han fått sitta bredvid en väldigt fet medpassagerare och ”lidit skada mentalt och emotionellt”. 10.000 dollar ville advokaten ha för detta.

En man, född Bob Craft men som sedemera tagit namnet Jack Ass, stämde MTV för att tv-programmet med samma namn, där deltagare gör farliga och löjliga stunts, skadat hans image. 50 miljoner ville han ha för detta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.