200-årsjubiléet av slaget vid Waterloo

Uppdaterad
Publicerad

Kungar, kanoner, kavalleri och tv-kameror är redo när Belgien satsar stort på 200-årsjubiléet av slaget vid Waterloo.

Upp mot 200 000 människor väntas till de böljande fälten söder om Bryssel när Napoleons sista strid uppmärksammas i stor stil fram till på söndag.

Storskaligt firande

Redan på onsdagen kom brittiske prins Charles till området för att beskåda återinvigningen av den renoverade bondgården Hougoumont, skådeplats för några av de blodigaste striderna för 200 år sedan. Sedan väntar en midsommarhelg full av officiella ceremonier och storskaliga rekonstruktioner.

De styrande i området hoppas på minst lika storskaliga ekonomiska effekter.

– Makroekonomiskt har siffror på 20 miljoner euro i intäkter nämnts, säger Vincent Scourneau från arrangörsstaben till tidningen Le Soir.

Bygge pågår

Förhoppningen är att Waterloo ska få en större roll i den ”krigsminnesturism” som i dag främst lockar besökare till Belgiens slagfält från första världskriget.

40 miljoner euro – nästan 400 miljoner kronor – har därför satsats på ett helt nytt museum och upprustande av den så kallade Lejonkullen och slagfältspanoramat intill.

Arbetet har pågått in i det sista, vilket lett till både suckar och kritik. När TT kom på besök i förra veckan var området fortfarande fullt av grushögar och grävskopor och handskrivna lappar här och var i stället för skyltar.

Den nya restaurangen är en byggarbetsplats. Den gamla står kvar i allt skröpligare skick.

– Vi ska rivas om en månad, urskuldar sig servitören det faktum att en stor del av den tryckta menyn inte längre går att få in.

Pengastrid

Kritik – åtminstone från Frankrike – har också riktats mot belgiska finansdepartementets idé att ”fira” Waterloo med ett nytt motiv på sina tvåeuromynt. Det skulle kunna leda till ”ogynnsamma reaktioner”, tyckte fransmännen som lyckades stoppa planerna i våras.

Då hittade Belgien en specialregel om att övriga euroländers tillstånd inte behövs, så länge som det handlar om en valör som inte normalt är i bruk. Därför kunde finansminister Johan Van Overtveldt i förra veckan glatt visa upp ett 2.50-euromynt till slagets ära.

– Målet är inte att återuppliva gamla gräl i Europa. Men det finns inget slag i den moderna historien som är lika viktigt som Waterloo, förklarade Van Overtveldt på en presskonferens.

Den konstgjorda kullen uppfördes 1826 på den plats där prins Vilhelm av Nederländerna skadades.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.