Foto: TT & Facebook

200 poliser från Berlin ”drack, dansade, pissade och gökade”

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 poliser från Berlin, som skulle bevaka nästa veckas G20-möte i Hamburg, har skickats hem efter att en födelsedagsfest för två poliser spårat ur.

”De drack, dansade, pissade och, ja, uppenbarligen 'gökade' de också, som vår pressansvariga så passande uttryckte sig”, skriver Berlinpolisen i ett inlägg på Facebook, under rubriken ”Partypolisen?”, som inleds med orden ”Ja, vi firade!”.

Enligt Berliner Zeitung ska bland annat två poliser haft sex offentligt och en kvinnlig polis ska med ett tjänstevapen ha dansat på ett bord endast iklädd en badrock.

I en intervju med WeltN24 berättar polisens talesperson Thomas Neuendorf även att det ska ha druckits väldigt mycket alkohol, att poliser ska ha sprungit omkring på tak och att de bråkat med varandra. Poliserna hade klagat på att det var långtråkigt och att det inte fanns någon teve där de bodde.

– Men det var ju inte någon klassresa för 16-åringar. Det var poliser som var där för en insats. Då kan man inte festa som galningar och knulla offentligt. För att uttrycka det tydligt.

I Berlinpolisens Facebook-meddelande skriver de själva att det jobbar många unga människor som arbetar väldigt professionellt, men att ”under uniformen gömmer sig människor”.

Hyllas av Berlins klubbscen

Berlins polischef Klaus Kandt har tidigare fördömt sina kollegors ”olyckliga och gränslösa beteende”, medan andra kallat det pinsamt.

Men företrädare för Berlins klubbscen hjälteförklarar stadens ordningsmän och lovar fritt inträde på valfri nattklubb för de poliser som nu kallats hem.

”Berlinpolisen har fyllt sin funktion som förebilder och organiserat ett party – traditionellt klädda i uniformer, med musik och omåttliga liveframträdanden”, förklarar branschorganisationen Berlins klubbkommission.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.