Foto: TT

22 greps efter turkiskt gisslandrama

Uppdaterad
Publicerad

Turkisk polis har gripit 22 personer efter tisdagens gisslandrama i Istanbul, där en turkisk åklagare och hans två gisslantagare dödades.

Gripandena skedde i staden Antalya i söder. De gripna är studenter och tros ha koppling till extremvänstergruppen DHKP-C, som låg bakom dådet. Enligt säkerhetskällor skulle liknande attacker ha planerats i Antalya, skriver nyhetsbyrån Dogan.

Åklagaren som togs som gisslan hade utrett ett politiskt känsligt fall där en 15-årig pojke dog. Pojken skadades under regeringskritiska massprotester sommaren 2013 och låg i koma i 269 dagar innan han avled. DHKP-C hävdar att tisdagens dåd var en hämnd för pojkens död.

Åklagaren fritogs av säkerhetsstyrkor men dog senare på sjukhus. De två gisslantagarna sköts ihjäl.

USA, EU och Turkiet betecknar DHKP-C som en terrororganisation.

Fortsatt oroligt

Under dagen har det varit fortsatt oroligt i Istanbul där polis gripit en beväpnad man som försökte bryta sig in på ett av regeringspartiernas, AKP:s, kansli. Men det är oklart om det har med gårdagens gisslandrama att göra.

På onsdagen fick också en flight med Turkish Airlines på väg mot Lissabon vända tillbaka till Istanbul efter att man hade upptäckt ”ett misstänkt” bagage. Det är trejde gången på en vecka det händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.