När 23-årige Rafi skrev ett religionskritiskt blogginlägg som spreds kom hoten mot honom som ett brev på posten. Foto: SVT

23-åriga Rafi är på extremisternas dödslista

Uppdaterad
Publicerad

Sex månader efter Bangladesh värsta terrordåd någonsin säger rikspolischefen till SVT Nyheter att de militanta islamisterna är oskadliggjorda.

Men för dödshotade Rafi, 23, är mardrömmen långt ifrån över.

– Ibland tror jag att någon följer efter mig. Jag lever som i ett trauma. När jag går på gatan känns det som att någon går bakom mig och ska försöka döda mig.

Rafi är bara 23 år och bloggare, men har redan hotats till livet och fått uppgifter om att hans namn finns på en extremistgrupps dödslista.

– Jag kan inte gå till mina föreläsningar eller jobba ordentligt, och jag vågar inte gå ut eller gå på fester eller så. Jag kommer inte ur den här situationen, säger Rafi till SVT.

Han började skriva i samband med protesterna på Shahbagtorget i Dhaka 2013. Hundratusentals unga gick ut för att demonstrera under de sent påbörjade krigsförbrytarrättegångarna från Bangladesh självständighetskriget för över 40 år sedan. 

Ilskan var stor över att domen mot en av ledarna för landets största islamistiska parti blev mildare än väntat, och de spontana protesterna och de våldsamma motdemonstrationerna aktualiserade debatten om religionens och särskilt islams betydelse i Bangladesh.

Gamla skiljelinjer är kvar

Rättegångarna var i själva verket det första riktiga ansvarsutkrävandet i ett land som fortfarande delas politiskt efter gamla skiljelinjer från kriget – mellan Indien och Pakistan, eller något hårdraget; mellan en sekulär nation och en mer strikt muslimsk.

– Jag visste ingenting om bloggar tidigare, men jag upptäckte vilken bra plattform det var för att dela tankar och idéer, säger Rafi.

Rafi har inget till övers för någon religion, men det har blivit allt svårare att säga offentligt i Bangladesh. Från att ha varit ett öppet muslimskt land med plats för många oliktänkande har islamistiska extremister, även IS, fått ett visst fäste i Bangladesh.

Författare, HBTQ-personer, ateister, feminister. Många hamnar i skottgluggen när extrema grupper har velat markera mot en fortsatt liberal hållning hos regeringen. Många hotas och över 40 oliktänkande har dödats de senaste åren, vissa på spektakulära sätt. Bloggare som är uttalade ateister har bokstavligen hackats ihjäl.

Blev hotad direkt

När Rafi skrev ett religionskritiskt blogginlägg som spreds kom hoten mot honom som ett brev på posten.

– Jag fick hjälp av en författare som befinner sig i exil och som uppmärksammade det jag skrev, och jag tror det var därför inlägget fick sådan spridning, säger Rafi.

Polisen har anklagats för att inte göra nog för att försöka stoppa morden, men efter den svåra gisslanattacken i diplomatkvarteren i Dhaka i juli förra året hände något.

Sveriges nuvarande ambassadör i Dhaka, Johan Frisell, landade i Bangladesh bara dagar efter gisslandramat som tog 29 liv, främst utlänningar, i vad som kom att bli landets värsta terrordåd hittills.

– Det här skedde på en restaurang i ett område där vi bor och arbetar och normalt sett tillbringar vår fritid på. En grupp islamistiska terrorister tog sig plötsligt in i restaurangen, säger Johan Frisell.

Utlänningarna höggs ihjäl

Det hela utvecklade sig till en gisslansituation. 

– Ganska snart börjar de att skilja ut gästerna från varandra. De som kommer från Bangladesh eller är muslimer skonas, men utlänningarna dödas, säger Johan Frisell.

För personalen på svenska ambassaden och de andra diplomatiska beskickningarna kom gisslanattacken alltför nära. Det här var ett café som låg vackert vid sjön och som många av de bofasta utlänningarna i Dhaka besökte var och varannan dag, de drabbade var bekanta och vänner.

I dag är caféet i stadsdelen Gulshan fortfarande stängt och avspärrat och många diplomater har åkt hem för gott med sina familjer. Och de som är kvar har varit mycket begränsade i sitt rörelseutrymme, många av de privata säkerhetsföretagen litar inte på att polisen klarar av att hantera hotet från militanta islamister.

– Vi har i princip inte rört oss ute på gator och torg sedan attacken, och vi har varit begränsade till platser med mycket god säkerhet. Och även om vi precis har börjat vara ute lite mer, så tror jag att vi kommer att vara försiktiga ännu en tid, säger Johan Frisell, ambassadör i Dhaka.

Utländska investeringar sinar

Han tror ändå att Bangladesh kommer att kunna hantera hotet på sikt. Men till dess är oron fortsatt stor, inte bara i Bangladesh, många turister avstår från att resa hit nu, och de utländska investeringarna har inte varit så många som man kanske hoppats på.

Attacken blev samtidigt startskottet för en blodig poliskampanj för att identifiera och oskadliggöra militanta islamister i Bangladesh. Det senaste halvåret har en rad misstänkta gripits, men många har också dödats i skottlossningar med polisen, något som har kritiserats.

Men Bangladesh generaldirektör för polisen, eller rikspolischef, är stolt över polisens arbete.

– Vi har lyckats eliminera hotet från alla de större militanta islamistiska grupperna, de är så försvagade nu att de inte innebär samma fara som tidigare, säger AKM Shahidul Hoque.

Ingen lättnad för Rafi

Förra veckan dödades den person som misstänks vara hjärnan bakom Gulshan-attacken i en skottlossning med polisen. Men för Rafi är hotet fortfarande verkligt. Flera andra hotade har flytt från Bangladesh eller gömmer sig, men själv har han varken råd eller lust att gå under jorden.

– Jag blev erbjuden att lämna landet men min familjesituation gör att jag avstår. Jag ser tvärtom det här som mitt slagfält.

Rafi beskriver hur hans far var en frihetskämpe under självständighetskriget, och trots farliga situationer som ung valde han aldrig att fly.

– Som hans barn skulle jag inte göra det heller. Jag måste se sanningen i vitögat, och hantera situationen som den är, säger Rafi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.