Malala Yousafzai sköts i huvudet för att ha förespråkat flickors rätt till utbildning. Foto: TT

25 års fängelse för dådet mot Malala

Uppdaterad
Publicerad

Tio män som deltog i attentatet mot Malala Yousafzai har dömts till 25 års fängelse, meddelar en pakistansk antiterrordomstol. Däremot är mannen som är huvudmisstänkt för att ha avfyrat skottet fortfarande på fri fot.

Det var i oktober 2012 som fyra talibaner gick ombord på skolbussen och sköt Malala Yousafzai i huvudet. Det dröjde till september i fjol för den pakistanska armén att gripa tio män, som på torsdagen dömdes till långa fängelsestraff för sin inblandning i dådet.

Genombrottet ska ha kommit när man hittade en man vid namn Israrullah, en av de misstänkta för dådet på den då 14-åriga flickan. Han rapporteras sedan ha pekat ut nio medbrottslingar, skriver den pakistanska tidningen Dawn.

Ataullah Khan, som är huvudmisstänkt för att ha skjutit, tros vara på rymmen i Afghanistan tillsammans med ledaren för Pakistans talibaner, Mullah Fazlullah, som ska ha gett order om attacken mot Malala Yousafzai.

Enligt domen var det den dömde Zafar Iqbal, innehavare av en möbelaffär i Swat, som ledde terrorcellen, skriver Dawn.

Malala Yousafzai blev först känd 2009 för sin BBC-blogg om livet under talibanstyre. Hon överlevde attacken mot sig och blev tilldelad Nobels fredspris förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.