Ben Innes och kaparen tillsammans på det kapade planet. Foto: TT/Privat

26-årige Ben tog en selfie med kaparen

Uppdaterad
Publicerad

Ben Innes var en av de sista passagerarna kvar planet som kapades på väg till Kairo på tisdag morgon. I väntan på att gisslandramat skulle få en upplösning tog han ett foto med mannen som kapade planet och skickade det till sina vänner. Enligt cypriotiska myndigheter är kaparen psykiskt instabil och hans motiv är oklara.

26-årige Ben Innes var på väg hem till Storbritannien från Egypten på tisdagsmorgonen när hans plan kapades av en man som krävde att få tala med sin ex-hustru. Planet tvingades nödlanda i Cypern där kaparen så småningom släppte av alla passagerare utom fyra utlänningar och besättningen, bland dem brittiske Ben Innes.

Efter en halvtimmes väntan på Larnacaflygplatsens landningsbana bad Innes en medlem ur flygbesättningen fråga kaparen om han kunde tänka sig att posera för ett foto. Kaparen ska ha ryckt på axlarna och sagt ok.

”Bästa selfien någonsin”

På fotot står Innes leende till höger om kaparen som fullt synligt bär vad som ser ut att vara ett bombbälte. Bomben visade sig senare vara falsk. Till brittiska tidningen The Guardian säger Innes att han tog bilden för att hålla humöret uppe.

– Jag tänkte att om bomben är äkta har jag ändå inget att förlora så jag tog tillfället i akt att ta en närmare titt på den, säger Innes som kallar fotot för ”den bästa selfien någonsin”.

Inte terrorrelaterat

Planet var på väg till Kairo från Alexandria när det tvingades nödlanda i Cypern efter att en man börjat hota med att utlösa ett bombbälte. Mannens exakta motiv är okända, men tros vara personliga och handla om ett relationsdrama. Cyperns president kunde tidigt bekräfta att kapningen inte var terrorrelaterad och mannen kunde gripas efter sex timmar.

– Det här handlar inte om terrorism. Det handlar om en enskild handling från en psykiskt instabil person, sa Alexandros Zenon vid Cyperns utrikesdepartement till AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.