Foto: Fredrik Sandberg / TT

26 par kan ha fått fel sperma vid IVF-behandling

Uppdaterad
Publicerad

Upp till 26 par kan ha fått fel sperma vid provrörsbefruktning på ett universitetssjukhus i nederländska Utrecht. Orsaken är att en pipett saknat filter. Nu erbjuds paren dna-tester.

De felaktiga behandlingarna ägde rum från mitten av april 2015 till i mitten av november 2016 och upptäcktes när en labbteknilker slog larm om att spår av spermier hittats i gummitoppen på pipetten som använts för att befrukta äggen, skriver BBC.

Nederdelen av pipetten hade bytts ut vid de olika befruktningarna, men inte gummitoppen. Enligt en talesperson för sjukhuset borde gummitoppen ha haft ett filter.

”Därför finns det en risk för att äggcellerna har befruktats av annan sperma än den avsedda faderns”, uppger University Medical Centre Utrecht (UMC) i ett uttalande.

Enligt universitetet är risken liten, men kan inte uteslutas.

Erbjuds dna-test

Nio av kvinnorna som genomgick behandlingen har redan fött sina barn, medan fyra är gravida. Resten av embryona är nedfrusna.

Alla paren har informerats och kommer att erbjudas dna-tester.

”UMC:s styrelse är ledsen för att de berörda paren måste få den här nyheten och kommer att göra allt i sin makt för att bringa klarhet i saken så snart som möjligt”, skriver universitetssjukhuset enligt The Telegraph.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.