Foto: TT

Branddödade flickor inlåsta på 16 kvadrat

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran stiger och uppemot 40 tonåringar, mest flickor, har nu förlorat livet i den svåra brand som drabbade ett barnhem i Guatemala. När branden utbröt var 52 flickor inlåsta i ett rum på 16 kvadratmeter.

– Personalen lämnade flickorna i ett extremt begränsat utrymme, ett rum på fyra gånger fyra meter, med 52 tonårsflickor. Det var ett fruktansvärt beslut, säger Claudia Lopez, Guatemalas ombudsman för människorättsfrågor.

Dödssiffran har stadigt stigit till över 35 från de 19 som omkom direkt i branden. 16 har avlidit på sjukhus. Ett 20-tal överlevande, varav många med livshotande skador, vårdas ännu på sjukhus.

Specialister på brännskador har flugits in från USA, och sjukvården säger att hundratals blodgivare behövs.

Eld i madrass

Branden startade i onsdags efter ett upplopp på barnhemmet Virgen de la Asuncion utanför Guatemala City. Personal har anklagats för sexuella övergrepp och andra missgrepp mot ungdomarna.

När branden inträffade bodde nära 800 ungdomar där, nästan dubbelt så många som barnhemmet var byggt för.

Människorättsjurister tror att de inlåsta ungdomarna startade branden genom att sätta eld på en madrass i protest mot förhållandena på boendet.

– Om det verkligen var flickorna som startade elden – varför hade de tillgång till tändstickor, varför hade de inte visiterats om de skulle bli inlåsta i det här lilla utrymmet?, undrar Claudia Lopez.

Svårt underfinansierat

En utredning är tillsatt för att fastslå de exakta orsakerna bakom branden. Men myndigheterna har redan sparkat chefen för barnhemmet.

FN:s barnfond Unicef har i ett uttalande påpekat Guatemalas plikt att utreda hur och varför branden startade, och kompensera offren.

Regeringen har utropat tre dagars landssorg och lovat att reformera systemet för barnvård, som kritiker säger är svårt underfinansierat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.