Bland de bilar som återkallas finns flera populära modeller från blanda andra Honda, Toyota och GM. Foto: TT

34 miljoner bilar återkallas

Publicerad

Skandalen med krockkuddar som kan utlösas för häftigt växer ordentligt. Tillverkaren Takata har nu förklarat närmare 34 miljoner monterade krockkuddar i USA som defekta. Därmed har mängden bilar som ska återkallas fördubblats.

De felaktiga krockkuddarna har hittills orsakat sex dödsfall världen över och 100 personer har skadats. Problemet är att krockkuddarna utlöses med för stor kraft och sprider metallsplitter i bilkupén.

Tillverkaren Takata har i åratal tvistat med den amerikanska trafiksäkerhetsmyndiheten om återkallanden. Hittills har tio biltilverkare återkallat 17 miljoner bilar i USA, men genom en uppgörelse under tisdagen tar Takata ansvar för ytterligare närmare 17 miljoner bilar. Återkallandet är det största hittills i USA.

Kan ta åratal att åtgärda

För biltillverkarna är återkallandet en mardröm. Bedömare uppskattar att det kommer att ta åratal innan alla felaktiga krockkuddar är åtgärdade. Takad kontrollerar 30 procent av världsmarknaden för krockkuddar och det är redan i dag brist på krockkuddar, skriver Washington Post.

Bilarna som har de defekta krockkuddarna är tillverkade mellan 2002 och 2007. Det omfattar populära modeller från bland andra Honda, Toyota, GM och Chrysler.

Svenskar drabbas

Även bilägare i Sverige drabbas, dock är omfattningen oklar. Enligt organisationen Bil Sweden är Toyota klart mest berörd och då gäller det modellerna Corolla, Picnic och Yaris från åren 2003-2007.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.